5 deklarationstips du inte får missa

22 april, 2010

Deklarationen närmar sig med stormsteg, den 3:e maj ska den...

Deklarationen närmar sig med stormsteg, den 3:e maj ska den normalt vara inne. Men än har du tid på dig att sänka skatten. Här kommer fem avdrag och skattesänkartips från Driva Egets Anders Andersson. Det finns ytterligare 270 i hans nyutkomna bok Avdragslexikon 2010. Det här är en artikel du kan spara mycket pengar på att läsa.

1. Skriv räkning till dig själv
Om du har ett litet aktiebolag får du inte glömma att du som privatperson kan skriva räkning till aktiebolaget för företagsutgifter som du betalat ur egen ficka.  Det kan exempelvis gälla hyra av kontor och lagerlokal i privatbostaden.

Det kan också gälla reseräkning för tjänsteresor du gjort. För bilresor med privatbil på tjänstresor för företaget får du i årets deklaration dra av 18.50 kr per mil (9.50 för tjänstebil då du betalat bensin själv). Det svenska traktamentesbeloppet är 210 kr per dag.

Även om pengarna inte betalats ut under räkenskapsåret ska den som har kalenderåret 2009 som räkenskapsår ta upp sådana räkningar i 2009 års bokslut, alltså i årets deklaration. Beloppet bokförs då som en skuld som bolaget har till bolagsägaren.

2. Dra av inventarier direkt
Tidigare har kostnader för maskiner, datautrustning och andra inventarier fått delas upp på flera år. Men från och med årets deklaration får det som kostar mindre än 21 400 kr dras av på en enda gång. Men om det finns ett samband mellan det som köpts utgår man ifrån det sammanlagda värdet, exempelvis för konferensbord och stolar som köpts in på en enda gång.

3. Bestämma förra årets inkomst nu
Först nu i deklarationen kan du som har enskild firma eller handelsbolag oftast bestämma vad du hade för inkomst förra året. Det gör du genom att i deklarationen ange hur mycket du ska sätta av till periodiseringsfond och expansionsfond.

Genom att göra avsättningar till periodiseringsfond skjuter du upp skatten i upp till sex år – och du betala inte ränta, som man måste göra i ett aktiebolag. Pengar i expansionsfond beskattas med 26,3 procent, resten av skatten skjuts upp och betalas när man begär att expansionsfonden ska återföras. Den som väntar med det tills från och med det år man fyller 66 år får då enligt dagens regler bara betala 10,21 procent  i egenavgifter.

Genom att avsätta lagom mycket på dessa två sätt kan du reglera inkomsten år för år så att du försöker hamna under dessa gränser som gäller i årets deklaration, innan grundavdraget dragits av (inkomsten förra året) :

– 321 000 kr, taket för sjukpenninggrundande inkomst och ersättning för vård av sjuka barn.
– 380 200 kr, högsta inkomsten innan det blir 20-procentig statlig inkomstskatt. Många småföretagare försöker lägga sig strax under denna gräns.

4. Höj utdelningen med K10
Om du har aktiebolag gäller det att se till så att du får ut mesta möjliga utdelning enligt de så kallade 3:12-reglerna. Dessa regler har förbättrats, och i varje aktiebolag går det i år att ta ut minst 127 500 kr med 20 procents utdelningsskatt (totalt 41 procent i skatt, eftersom pengarna först beskattats med 26,3 procents bolagsskatt).

Men det kan gå att ta ut betydligt mer om du har stort aktiekapital eller många anställda. 25 procent av bolagets totala löneutbetalning få tas ut som utdelning och hela 50 procent för den del av lönerna som ligger över 2,6 miljoner.  För att kunna använda sig av den löneregeln måste ägaren eller någon närstående (make, sambo, barn, barnbarn och syskon) dock få en hög årslön, ofta minst  400 000 kr. Hur hög lönen måste vara framgår av en kalkyl på www.driva-eget.se/utdelning.

Det gäller att nu se till så att mesta möjliga utdelningsunderlag tas upp på blankett K10 i deklarationen. Du kan sedan välja om du ska ta ut det som utdelning eller spara underlaget tills du säljer aktierna.

5. Strunta i att fyllnadsbetala
Mitt råd så här års brukar vara att göra fyllnadsinbetalning om du märker att du får kvarskatt efter deklarationen. Men i år kan du strunta i att fyllnadsbetala det som ligger under 30 000 kr.

Du som nu i deklarationen upptäcker att du får kvarskatt uppmanas av Skatteverket att betala in pengarna för att slippa kostnadsränta. Glöm det rådet. Så länge Riksbanken ligger kvar på den rekordlåga räntan kan du vänta med att betala förväntad kvarskatt på upp till 30 000 kr.

Från och med 1 april förra året är den låga kostnadsräntan nämligen satt till noll procent på grund av den rekordlåga marknadsräntan. Du tjänar därför på att vänta med att betala in pengarna . Så här är reglerna:

– Kvarskatt på mindre än 20 000 kr i deklarationen som du gör i år. Du får från 3 maj låga räntan (nu noll) fram till förfallodagen, november i år  för de flesta löntagare, mars nästa år för de flesta företagare.
– Kvarskatt på 20 000-30 000 kr. Du betalar den låga räntan (noll procent) på de första 10 000 kronorna över 20 000 kronor. Det vill säga noll procent.
– Kvarskatt högre än 30 000 kronor. Du betalar mellanränta (1,25 procent) på beloppet som överstiger 30 000 kr, från 13 februari till förfallodagen.

Anders  Andersson, chefredaktör Driva Eget

Anders Andersson och John Larssons bok Avdragslexikon 2011, som ju kommit ut, ger dig  275 råd om hur du sänker skatten och förbättrar din ekonomiska situation. Den vänder sig till både företag och privatpersoner  och kan användas hela året. Beställ den här för 249 kr: www.driva-eget.se/avdragslexikon.