Världens rikaste personer – Elon Musk går om Jeff Bezos

8 januari, 2021

Världens rikaste personer elon musk tesla
Foto av: Tesla Inc.

Elon Musk toppar nu listan över världens rikaste personer, rapporterar flera medier. Här är listan på topp 10 av världens rikaste personer, och insikten om vilka branscher som verkar skapa flest multimiljardärer.

Att Elon Musk skulle gå om Amazons Jeff Bezos på listan över världens rikaste personer kändes omöjligt för bara ett år sedan. Sedan dess har Teslas aktiekurs stigit högre och högre, och den 7 januari rapporterade flera medier att Musk gått förbi Bezos.

Enligt Bloomberg är Elon Musks totala förmögenhet 194,8 miljarder dollar, vilket är 9,5 miljarder dollar mer än Jeff Bezos. För ett år sedan var inte Musk i närheten av Bezos. Enligt Bloomberg har Teslas aktiekurs ökat med 743 % under 2020, vilket ökat Musks förmögenhet med mer än 165 miljarder dollar.

Och för dig som gillar statistik. Teslas aktiekurs har ökat med 23 900 % sedan börsintroduktionen 2010. Det kallar vi hygglig utveckling!

Tesla är högre värderat än Facebook

Idag är tesla värderat till 773,5 miljarder dollar, trots att man tillverkar en bråkdel av vad exempelvis Ford eller General Motors gör. Och detta får effekter även för andra entreprenörer på listan över världens rikaste personer. Larry Ellison äger 2 % av Tesla och bara det innehavet skulle placera Oracle-grundaren på topp 175 på listan på världens rikaste personer.

Larry Ellison ligger just nu 10, inkluderat innehavet i just Oracle.

Läs mer: Så här såg listan över världens rikaste entreprenörer ut i september 2021

Bezos skilsmässa har påverkat hans förmögenhet

Även med Teslas anmärkningsvärda aktiesprång skulle Bezos fortfarande ha en stor ledning över Musk om det inte vore för hans skilsmässa, där han förde över en fjärdedel av familjens Amazon-aktier till sin ex-fru, MacKenzie Scott, och till sin egen filantropi. Bezos donerade aktier till ett värde av cirka 680 miljoner dollar i november (enligt Bloomberg).

Här är listan på världens rikaste personer

NamnFöretagFörmögenhet (miljarder USD)
Elon MuskTesla195
Jeff BezosAmazon185
Bill GatesMicrosoft134
Bernard ArnaultLVMH116
Mark ZuckerbergFacebook102
Zhong ShanshanNongfu Spring93,1
Warren BuffettBerkshire Hathaway88,2
Larry PageGoogle83,6
Sergey BrinGoogle81
Larry EllisonOracle80

Läs också: Här är Sveriges 59 techmiljardärer 2020