Sparform? Jag kör med Harry Boy!

23 maj, 2010

I Sverige hedrar vi misslyckandets möjligheter: 1. Man lär så...

I Sverige hedrar vi misslyckandets möjligheter:

1. Man lär så länge man lever!
2. Det är på misstagen man lär sig mest!
3. Vägen till framgång är kantad med misslyckande!
4. Bättre att lyssna till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge!
5. Friskt vågat är hälften vunnet!
6. You win some, you lose some!

Överallt sjung misslyckandets lov, utom inom ekonomi. När det kommer till pengar så får det bara inte blir fel. Vi har hittat på att det värsta som kan hända oss är att förlora pengar vi sparat. Det känns plötsligt som man sysslat med spekulation och dessutom varit dålig på det. Man skulle kunna göra det enkelt för sig och påstå att det beror på att vi slitit hårt för att få ihop pengarna och därmed känns det extra hårt att förlora dem, men det är inte riktigt sant. Vi är alla vana att förlora pengar precis hela tiden och är märkligt OK med det. Det vi har svårt för när det kommer till ekonomi är att se dumma ut.

Om jag berättar att jag köpt en ny Volvo så säger folk: -Vad är det för färg?

Om jag berättar att jag lånat 350 000 kronor och köpt Volvoaktier så säger folk: -Det låter som spekulation, passa dig!

Köper man en ny Volvo så är man garanterad att ha förlorat nästan 100 000 kronor när året är slut. Bilen tappar i värde och det vet vi alla när vi köper den och vi är alla OK med det. Om man köper Volvoaktier skulle de också kunna gå ned 100 000 kronor, men de skulle också kunna gå upp 100 000 tusen.

Min poäng är inte att det skulle vara rätt att låna pengar till aktier utan att det finns en intressant, dold, kulturell faktor som hindrar oss från att våga testa, lyckas eller misslyckas, lära oss av det som hände och sedan testa igen.
Inget barn lär sig gå på första försöket, för min son Primus tog det hundratals försök att lista ut hur alla muskler skall jobba tillsammans. Ingen blir framgångsrik investerare på första försöket och jag har inte träffat någon som lyckats sätta sina pengar i arbete som inte flera gånger förlorat pengar och lärt sig av misstagen.

Att låta bankens fondförvaltare få hela lärokurvan medan vi själva passivt fortsätter att ösa in alla spar- och pensionspengar i deras HarryBoy-lösningar kan antingen gå bra eller dåligt. En sak är dock klart. Du kommer inte lära dig ett dyft under resans gång.

Jag säger som Ronja Rövardotter:
– Jag skall gå och akta mig för att trilla i älven!
– Var ska du göra det?
– Tja, jag måste ju göra det vid älven om det skall vara någon mening med det!

Charlie Söderberg
Hygglig simmare och badtokig efter en hel del stunder vid älven