Rikedomens två ingredienser

20 augusti, 2012

Jag har funderat en del på sistone på det här...

Jag har funderat en del på sistone på det här med rikedom. Det blir mer och mer klart för mig att rikedom egentligen består av två ganska separata delar.

Den första handlar om ett överflöd av resurser. Med resurser menar vi alltså inte bara pengar utan alla resurser vi har i livet. Det visar sig tydligt genom t ex att den som har pengar men brist på tid inte känner sig rik. Samma sak gäller för den som har pengar på fickan men inte har sin hälsa. Det är alltså viktigt för att uppnå rikedom i livet att man inte skapar ett system där någon av resurserna kommer som en följd av att man utarmar någon annan. Den som spenderar alla sin tid för att få pengar är alltså inte rik. Samma sak gäller för den som tär på relationer eller den egna tillgången på energi i syfte att spara tid eller pengar.

För den som deltagit i något av Balansekonomis seminarier är detta säkert inget nytt, men den andra delen av rikedom har åtminstone varit lite diffusare för mig. Den andra handlar nämligen om UPPLEVELSEN av överflöd av resurser. Det blir allt tydligare för mig att det är hur vi väljer att se på vår situation som skapar vår känsla av välmående eller avsaknaden av detsamma. Det räcker alltså inte att jaga resurser, man behöver även kontinuerligt jobba på att förändra sin upplevelse (eller tolkningen av sin situation om man så vill) av den situation man skapat.

Det kan ju låta som en massa mumbojumbo men det är verkligen så att det är tolkningarna som gör skillnad här i livet. Det är inte hur vi har det som avgör hur vi mår (som många tror) utan snarare vad vi får vår situation att betyda. För att bli mästare i tolkningslära måste man först förstå en sak: Vi har inte en aning om vad saker egentligen betyder! Vi går dagligen omkring och helt omedvetet skapar, mer eller mindre grundlöst, en massa tolkningar av de signaler vi får. Dessa tolkningar kallar vi för sanningen och glömmer sedan snabbt bort att den till största delen består av tolkningar.

Har t ex ni tänkt på att skillnaden mellan förälskelse och influensa bara ligger i tolkningen. Båda tillstånden har nämligen samma symptom: Rastlöshet, lätt feber, disträ, orolig mage, emotionellt överkänslig, glansiga ögon, trött men ändå svårt att sova… skillnaden ligger i tolkningen. Just nu är jag på turné med ett TV-team och det är märkligt ofta som folks “ekonomiska problem” ligger i tolkningen de gör av situationen snarare än situationen i sig. Det är inte siffrorna som gör dem kraftlösa, det är deras tolkning av siffrorna.

Så varför inte öva dig i tolkningslära samtidigt som du jobbar med rikedomens fysiska delar. Varför t ex inte träna dig på skillnaden på pank och fattig?

“Pank” är en tolkning att det är ett tillfälligt tillstånd, medans fattig är tolkningen att din nuvarande brist på pengar säger något om dig och din framtid.Varför inte träna dig på din mest besvärlig vän, släkting eller kollega. Prova att förändra din tolkning av vad deras beteende betyder (med utgångspunkt från att du inte har någon aning) och notera hur er relation förändras.

För är det inte så att rikedom handlar lika mycket om vad du har, som hur glad, tacksam och stolt du kan vara.

//Charlie
Rikedomscoach Balansekonomi