Bara den som röker hinner bli rik!

18 september, 2013

Vårt samhälle går på högvarv och det är du och...

charlie-header-rokare

Vårt samhälle går på högvarv och det är du och jag som springer fortast. Vi är mitt i den karriär vi drömde om alla de där åren i skolor och på universitet. Vi jäktar oss igenom frukosten, lämnar barnen, sitter i bilkö, levererar på topp hela dagen, hämtar på vägen hem, lagar mat, kör barnen till olika aktiviteter och ovanpå det ska vi pricka av alla sociala åtaganden. Samtidigt är vi ständigt uppkopplade och nåbara.

Det är förstås inget fel i att köra hårt, ha kul och leva. Men kanske tillhör du dem som redan någon vecka efter semesterns slut har ett batteri som gått från fullt till halvtomt. Kanske är problemet att du springer av rädsla för vad som skulle hända om du stannar snarare än att du springer för att du är sugen på att komma någonstans.

Det här handlar om stress, om att känna sig otillräcklig och att inte kunna ta rast utan att känna skuld. Tro heller inte att du går säker bara för att du har ett jobb som du gillar. Det är den som brinner som mest som oftast blir som mest utbränd.

Kommer du hem slutkörd efter jobbet men kan inte riktigt säga vad du har sysslat med hela dagen?
Går du på datorn när barnen lagt sig för att kolla så du inte missar något?
Går du till jobbet även om ni är sjuka för att jobbet MÅSTE bli gjort?

Då är risken stor att du inte hinner bli framgångsrik!

Tveklöst är det så att vi gör mycket på dagarna men gör vi verkligen det som skulle göra störst skillnad eller gör vi allt FÖRUTOM det som egentligen gör skillnad? Tänk om vi lurar oss själva med att vi är effektiva bara för att vi gör mycket saker, snarare än att göra de fåtal saker som skulle göra störst skillnad. Kanske är det så att vägen till ett rikare liv går via att göra mindre snarare än att göra mer.

Här är mina råd till extraordinära resultat med mindre jobb:

1. Skriv ner målet du vill uppnå.
2. Titta på allt du gör som inte för dig närmare målet och sluta göra hälften av det.
3. Titta på det du gör som för dig närmare målet och gör mer av det.
4. Ställ dig själv frågan: Vilken enskild aktion skulle jag kunna ta som skulle föra mig närmare målet än allt annat jag idag gör tillsammans.
5. Om du inte har svaret (det har du troligen), ge dig inte förrän du hittar någon som har det.
6. Gör det!

På sätt och vis handlar det om att börja röka. Rökarna har alltid haft en enorm fördel i just detta. Lyckligtvis behöver du inte förgifta dig för att uppnå effekten utan kan kopiera allt FÖRUTOM cigaretten. Ta en paus på fem minuter varannan timme. Djupandas och begrunda om du verkligen gör rätt saker just nu. Och ta hjälp av andra! Prata med de som står bredvid om vad du kan göra idag som skulle göra störst skillnad i framtiden.

Charlie Söderberg

Rikedomscoach – Balansekonomi