Strukturskolan för företagare

21 december, 2011

Nu är det dags att ta tag i den där...

Nu är det dags att ta tag i den där delen i ditt företag som kallas strukturering. Oavsett storlek på ditt företag så agerar du som företagare hela tiden tillsammans med din omgivning. Att ha en tydlig struktur för hur ni jobbar i ditt företag är extremt viktigt om du vill bygga ett framgångsrikt företag. Vi lär dig hur!

Det är en sak att vara effektiv i sitt eget arbete, men en helt annan femma att hitta en strukturerad samvaro med andra. Då är det lätt att vi gör saker i onödan, att det blir missförstånd och att vi inte vet vad andra arbetar med. David Stiernholm, Sveriges ende struktör, berättar hur du kan skapa struktur i samspelet med din omgivningen.

1. Mötesbokning
Vem är ansvarig för bokning av möten? I vilket medium bokar ni mötena? Vilken framförhållning behöver ni?

2. Hur ser era möten ut?
Behöver ni en standardagenda? Hur vill ni agera på mötet? Vilket material ska vara förberett och hur lång tid innan?

3. Dokumentation
Hur dokumenteras vad som beslutats på ett möte. Vem noterar? Hur detaljerat? Var samlar ni de väldefinierade nästa steg ni kommer fram till? Hur synliggör ni besluten och hur tar ni dem vidare?

4. Hur informerar ni?
Informera varandra då ni inte förväntar er aktivitet. Hur anger ni i mejlet att ”detta är information; du behöverinte agera, men du behöver känna till detta”? Hjälp mottagaren att hantera informationen.

5. Kört fast-strategi
Vad gör du när du kör fast med en uppgift du ansvar för? Hitta på ett smidigt sätt att snabbt bolla problemet
med kollegorna. Nästa fikapaus?

6. Vid delegering
Hur ska ni definiera uppgiften så att det är lätt för mottagaren att förstå vad han ska göra? Hur gör du det tydligt för mottagarn vad du förväntar dig att hon ska leverera tillbaka och när?

7. Återrapportering
Hur återrapporterar du en uppgift du fått delegerad till dig? En sak är att göra det överenskomna, något annat att tydligt kommunicera att ”nu är det klart”. Den som delegerat kan ha uppgifter som bygger på din del.

8. Struktur för dokument
Hur lagrar ni dokument i ett visst projekt? Har ni rätt mappstruktur på den gemensamma servern, så att kollegorna hittar i ditt material när du ”valbar”?

9. Mejlpolicy
Ha en strategi för långa mejldialoger, när ärenderaden börjar med ”RE: SV: SV: RE: FWD:…”. Vem säger ”Stopp, nu tar vi ett möte!” och när? Mången diskussion avhandlas snabbare öga mot öga än via meja.

Fler strukturtips hittar du på stiernholm.com.