Prioritera inte i ditt schema – schemalägg dina prioriteringar!

26 september, 2019

textexpander

Gör du som de flesta – och prioriterar i ditt schema. Eller gör du som världens främsta entreprenörer – och schemalägger dina prioriteringar? Här lär vi dig att förstå den kanske viktigaste skillnaden mellan framgång och fiasko.

Ditt liv är alltid fullt, och ingen människa har tid över. Den enda skillnaden är vad du bestämmer dig för att fylla din tid med.

Den viktigaste principen för att skapa livet och företaget på dina egna villkor: Sluta prioritera i ditt schema, börja schemalägga dina prioriteringar!

Vi går på kurser för att bli mer effektiva. Läser böcker om produktivitet. Men gör vi ens rätt saker? Otroligt många människor går omkring och gör saker, de är aktiva, men de kommer inte en millimeter närmare sina mål. Hur effektiva de än är.

Nyckeln är att börja i rätt ände: innan du lägger in något annat i ditt schema, lägg in det som är absolut viktigast för att du ska nå dina drömmar och mål.

Läs också: Så ställer du livet på rad – och får livet att hända på riktigt

Tid med familjen. Viktiga planeringsdagar om framtiden. Dejter med din älskade. Samtal med avgörande partners. Det som är viktigast. Allt de ska förmodligen in först (såklart beroende på hur dina drömmar ser ut).

”Viktigt och bråttom” utmanar ”viktigt och inte bråttom”

De flesta gör tvärtom. Det som påkallar mest uppmärksamhet (viktigt och bråttom) prioriteras in framför det som är långsiktigt avgörande. Det är bra kortsiktigt, men förödande på lång sikt. Du vet vad jag menar. Det ”akuta” medarbetarsamtalet. Kunden som bara måste få hjälp inom 10 sekunder. Du blir snart en ständig problemlösare som inte orkar titta framåt och ”vara på företaget, istället för i det”. Och det leder alltid till att du blir en småföretagare som byter tid mot pengar (förtäckt anställning), istället för en entreprenör som bygger system som sköter sig själva.

Läs också: Sluta vara ett med företaget – använd viktigt/bråttom-matrisen

Strategin för att prioritera in det som är viktigast – först

Välj ut de 3-5 områden i ditt liv som är allra viktigast på lång sikt. Både privat och i ditt företag. Halvårsvis (innan kalendern fyllts) planerar du in all tid du vill ägna åt dessa områden, i din kalender. Det är helig tid och den får aldrig avbokas. Allt annat får samsas på den tid som blir över. Det innebär att du blir tvingad att automatisera. Delegera. Effektivisera. Ta bort.

Gör det till din framgångsstrategi. Kom ihåg att alla framgångsrika entreprenörer tänker så, men väldigt få andra. Det är bra att ha i bakhuvudet när du blir ifrågasatt.

För att komma ihåg detta, ställ dig själv frågan varje dag: ”Vilken enskild handling idag, skulle göra störst skillnad i ditt liv?”
Bloggar
Mina prioriteringar i livet
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!