Så enkelt sparar du 106 arbetsdagar om året

28 november, 2018

Om du kunde spara minst 106 timmar per år och få en passiv inkomst med hjälp av fyra enkla råd, skulle du vilja veta mer då? Bra, då ska du läsa den här guiden.

Forskningen visar på fem saker de flesta av oss gör, som hindrar oss från att fokusera på det som är viktigt och som skapar framgång i våra liv:

– Vi läser bloggar, följer nyhetsflöden och ser tv-program som är intressanta (i bästa fall) men som inte ger oss varken inspiration eller kunskap.

– Vi har på push-notiser som ger oss uppdateringar från sociala medier och stör vårt flow.

– Vi har en ineffektiv administration, som tvingar oss att leta efter till exempel filer, lösenord eller viktiga papper.

– Vi envisas med att ha på signalen på telefonen och mailen, trots att vi vet att det tar vårt fokus och gör oss mindre produktiva.

– Vi tillåter att andra människor stör ”vårt flow”, eftersom vi inte har satt gränser för hur vi vill jobba.

Läs mer: 5 supervanliga vanor som gör dig ineffektiv

Multitasking – din fiende!

Forskningen visar att multitasking (eller att göra flera saker samtidigt) leder till en minskning av produktiviteten med upp till 40 %. Stressnivån ökar också och ditt IQ minskar med 10 punkter.

Ska jag fortsätta? Okej, om du blir störd av exempelvis ett e-mail kan det ta upp till 15 minuter innan din hjärna blir fullt fokuserad igen. Och i snitt tappar en anställd 2,5 timme per dag på grund av denna typ av distraktioner. Den uppskattade kostnaden för störningsmoment som dessa, bara i USA, är 650 miljarder per år. Ouch!

Missa inte: 80/20-regeln – lär dig att jobba bara en dag i veckan!

Inkomsterna behöver inte styra utgifterna

Nästan alla människor låter månadens utgifter bestämmas av intäkterna. Får du ut 30 000 kronor i lön, är det vad som går åt den månaden. Det innebär att du alltid kommer att ha en stressad ekonomi som är beroende av din lön. Det är en dålig men otroligt vanlig vana.

Istället kan du använda två enkla principer för att ta kontroll över din ekonomi och skapa passiva inkomster.

Det första är en kreativ tankeövning. Skriv ned varje kostnadspost i ditt liv, t.ex. kostnader för ”fika på stan”, och ställ frågan: om jag hade en nollbudget för ”fika på stan” nästa månad, vad skulle jag behöva göra då? En idé kan vara att ordna en picknick med egen fika (mycket billigare). En annan tanke är att göra dina föräldrar glada och fika hemma hos dem. En tredje kan vara att fika på Stadsmissionen, så kan du använda din ”välgörenhetsbudget” istället för din fikabudget (och slå två flugor i en smäll).

Gör likadant för alla kostnader i ditt liv. Du kommer att bli förvånad över hur mycket pengar du kan spara, bara genom att tänka tanken om nollbudget.

Och när du väl har sparat pengar med hjälp av verktyget nollbudgetering, är det dags att göra passiva inkomster av dem. Och om du inte är superintresserad av privatekonomi, gör det enkelt. Sätt att 10 % av din lön varje månad till sparande, och låt det dras automatiskt direkt när lönen kommer (annars blir det aldrig av). Vet du inte vad du ska investera i, sätt pengarna i en indexfond som Avanza Zero (som inte har några avgifter).

Det här är en princip som världens rikaste människor har använt genom alla tider. Då duger den gott åt oss också.

Privatekonomi: Tänker du som rika eller fattiga?

Skippa nyheterna

Tänk om du är som de flesta och lägger 30 minuter om dagen på att titta, lyssna eller scrolla nyheterna. Det blir drygt 132 timmar om året, eller 16,5 arbetsdagar. Tänk vad mycket spännande du kunde ha gjort med den tiden. Skrivit en bok, startat ett företag, umgåtts med din familj… Och har nyheterna du sett gjort dig motiverad? Troligen inte, snarare det motsatta.

Och om du verkligen vill följa nyheterna, gör det superenkelt. Ladda hem text-tv-appen och titta på förstasidan en gång per dag. Om det hänt något viktigt står det garanterat där. Och det tar dig bara 10 sekunder om dagen.

Sociala medier-vanor

Och det fungerar såklart likadant med dina sociala medier-vanor. Enligt statistik från 2017 spenderar vi i snitt 135 minuter om dagen i sociala medier (och det ökar hela tiden). Det är drygt 102 arbetsdagar per år. 102 ARBETSDAGAR PER ÅR. Och du klagar på att du inte har tid?

Okej, om du har höga mål med livet, gör något åt detta på en gång. Mitt tips: Sätt av 15 minuter om dagen till sociala medier, helst samma tid varje dag. Det räcker.

Om du använder råden ovan för dina nyhets- och sociala medier-vanor, har du sparat ungefär 106 dagar per år. Det räcker gott och väl för att starta ett nytt företag eller för att bli världens bästa förälder. Eller vad du nu vill, som du säger att du inte hinner.

Fler tips: Så slipper du företagarens ekorrhjul