Så spar du pengar och blir mer harmonisk med minimalism

16 juli, 2019

Företagets ekonomi

Om det fanns ett sätt att spara pengar, förbättra miljön och få mer energi – vore det intressant för dig att prova? Vi har börjar intressera oss för begreppet minimalism, och valt ut sju enkla sätt att komma igång. Här får du veta hur!

Ett begrepp som intresserat oss mycket på sistone är minimalism. Definitionen inte helt enkel, och vissa verkar tro att man behöver äga mindre än 100 saker för att kvala in som minimalist.

För oss är sanningen en annan. Minimalism är en strategi för att skapa frihet från vår materiella värld, där vi hela tiden strävar efter en större bil och ett finare hus (om du inte gör det själv, känner du definitivt andra som spelar det spelet). Ställ dig frågan: vilka saker MÅSTE jag ha i mitt företag och liv, för att det ska fungera minst lika bra som idag? Och kan jag göra mig av med allt annat, som tar min energi?

Delningsekonomin – där vi delar på saker med andra – är ett utmärkt exempel på en minimalistisk strategi (vi har lärt oss att älska bibliotek igen!). Likaså att ifrågasätta varje inköp (måste jag verkligen ha en sån här?) och att nollbudgetera.

Det bästa med minimalism är att du gör något bra för miljön (minskad materiell konsumtion) och samtidigt sparar pengar. Som grädde på moset får du mer energi när prylarna slutar att äga dig. Det kallar vi win-win-win!

Hur kan jag och mitt företag använda minimalism

Det finn såklart många sätt att använda minimalism som en affärsstrategi. Här kommer några av våra favoritexempel:

Dela med andra – spara pengar

Du har knappast missat trenden med delningsekonomi. Dela bilen, verktygen och maskiner (och allt annat du inte använder hela tiden) med andra företag och människor. Du halverar enkelt kostnaden!

Minska lokalstorleken – spara pengar och få energi

Om du inte behöver lika mycket prylar, kan du ha mindre lokaler och spara pengar. Rensa bort precis allt som du och företaget inte behöver. Du kommer att älska känslan av renhet och få massor av energi.

Dela ditt projekt med andra – få credd

När du startar igång ditt minimalism-projekt, berätta om det för kunderna. De kommer att älska ert initiativ för miljön och bli än mer lojala till ditt företag.

Minska dina inköp – spara pengar

Ställ dig frågan: vad MÅSTE vi ha för att prestera och må bra? Köp inte in något annat. Ställ också frågan: kan vi ersätta det vi köper in med en digital motsvarighet?

Res mindre och skypa mer – spara pengar

Handen på hjärtat, behöver du verkligen göra alla affärsresor du gör? Eller fungerar det lika bra med Skype? Detta är ingen klassisk minimalism-strategi, men det är bra för både miljön och din plånbok. Vi har sparat många sköna 1 000-lappar i alla fall!

Gör likadant digitalt – må bättre!

Du kan vara minimalist även digitalt. Ta bort alla appar som du inte använder, rensa skrivbordet på datorn och låt din värld vara superclean. Allt ska ha sin plats och allt som inte används längre ska bort. Att lägga en dag på detta, kommer att ge dig ro och energi för ett helt år!

Order on demand

Ha inte stora lager, beställ ”on demand”. Du minskar lagerstorleken och slipper slänga produkter som inte används.

Det finns två sätt att bli rik: det ena är att skaffa sig mycket, det andra är att begära lite. Vad passar bäst in på dig?
Bloggar
Nytt uppdrag: bli minimalist!
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Växa
Nu startar vi om Företagarsverige tillsammans!