Lovsång till en höjdhoppsribba

29 september, 2013

Ett minne från min skolgymnastik då jag redan som barn...

hojdhopp

Ett minne från min skolgymnastik då jag redan som barn insåg att någon (enligt mig) hade tänkt väldigt, väldigt fel var när vi skulle lära oss höjdhopp. Vi hade en tjock madrass och stolpar att hoppa mellan men vi hade ingen ribba.

Det var inte så att någon glömt ribban utan man hade helt enkelt fattat beslutet att det var mindre press på oss stackars barn om vi slapp fokusera på resultat och prestationer och bara kunde fokusera på att hoppa. Som vuxen har jag ofta tänkt tillbaka på denna ”höjdhoppsträning” och tänkt att det förstås låg något i den intentionen. Att ständigt jämföra sina resultat med andras kan verkligen döda både lust och kreativitet. Samtidigt är ett faktum ofrånkomligt: Den som hoppar utan ribba får ingen som helst feedback på vad som gör ett hopp högt eller lågt och lär sig därmed i stort sett ingenting. Än idag vet jag inte om jag är bra eller dålig på höjdhopp…

Bilden av barn som organiserat faller omkull över en madrass är förstås både roande och absurt, men för mig har också lärdomen i minnet varit ovärderligt. Jag har nämligen insett att det är bara genom att ständigt mäta sina resultat som man kan se sin utveckling. Den som mäter idag och jämför med igår kan se om det går framåt eller bakåt och högst troligen också få ledtrådarna till VAD som får det att gå framåt och dessa ledtrådar är det riktiga guldet.

Ribbans funktion i höjdhopp är att mäta hoppets höjd i jämförelse med andra hopp, men med dagens moderna teknik behövs den ju egentligen inte. Man skulle lätt kunna använda samma typ av kamera som mäter målgången i ett sprintlopp till att visa vem som hoppar högst, men då kommer vi till nästa del av ribbans magiska egenskaper, den får oss att hoppa högre! Den som har en utmaning spänner musklerna och växer på en helt annan nivå än den som ”bara hoppar på”.

I denna krönika sjunger jag åter ribbans lov. Vill du ha ett rikt liv? Skaffa dig gott om ribbor så att du får många chanser att vinna och fira eller förlora och lära dig av misstagen.

•    Vill du ha ett mer hälsosamt liv? Hur kan du mäta hälsa? Var har du lagt ribban för hösten?
•    Vill du ha en bättre ekonomi i ditt liv? Hur mäter du ekonomi? Var har du lagt ribban?
•    Vill du ha intimare, sannare, närmare relationer? Hur mäter du relationer? Var ligger ribban?

En av de nycklar som verkligen har berikat mitt liv är nyckeln att mäta, mäta och mäta och sedan använda resultatet till att växa och utvecklas. Denna vecka vill jag inspirera dig till att inte göra samma misstag som Skattegårdskolans gymnastiklärare gjorde. Jag vill inspirera dig till att sätta konkreta mål för alla områden i ditt liv.

Vill du ha Ett rikare liv imorgon än igår? Lägg upp ribban!

Charlie Söderberg
Rikedomscoach på Balansekonomi
Försäljning & Lönsamhet
Foto av: AdobeStock
Så ökar du företagets försäljning under corona
Ledarskap & Styrelse
Foto av: AdobeStock
Så leder du framtidens företag – här är de 6 stegen
Privatekonomi
Foto av: Tesla Inc.
Världens rikaste personer – Elon Musk går om Jeff Bezos