Framgångsskolan del 19: Framgångsrika ”att göra”-listor

10 december, 2013

Att göra-listan är en viktig beståndsdel i en enklare vardag,...

Att göra-listan är en viktig beståndsdel i en enklare vardag, men en felaktigt utformad sådan fungerar snarare som en påminnelse kring vad du inte har gjort, och ger alltså motsatt effekt. Skriver du gång på gång nya att-göra-listor som sedan aldrig blir avbockade är risken stor att det beror på någon av nedanstående faktorer:

– Du har inte listan med dig. Oavsett om du använder dig av en digital eller pappersversion är det viktigt att du när som helst kan lägga till nya punkter, ändra prioritetsordning och snabbt slänga ett öga på listan för att påminna dig om vad du behöver ha gjort under dagen.

– Den är för omständlig. Använd dig av två olika listor: En enbart för idag och en fullständig lista över vad du behöver pricka av för att ta dig igenom ett specifikt projekt eller en längre tidsperiod.

– Den är för ospecificerad. Varje punkt på din att-göra-lista bör vara tydlig nog i sig själv och varken överväldigande eller ogreppbar. Har du en redovisning att förbereda kan du bryta ner förberedelserna i kategorier som research, skriva manus, gå igenom och förbättra innehållet, förbereda PowerPoint-presentation och slutligen öva på själva framförandet.

– Den är inte komplett. Det är lätt hänt att utelämna vissa mindre detaljer som – i varje arbetsmoment betraktat för sig – kan verka irrelevanta att lista och memorera. Problemet är att dessa småsaker tenderar att läggas på hög och i slutändan stjäla en hel del tid och energi som alltså inte räknas med i din planering. Resultatet blir en orealistisk tidsplan. Se istället till att identifiera alla dessa smådetaljer och ta itu med dem vid ett och samma tillfälle.

– Den är inte tidsbestämd. Lägg i marginalen till en ungefärlig tidsuppskattning kring hur lång tid du tror att varje uppgift kan ta.

– Den är inte genomtänkt. Innan du listar en uppgift bör du fråga dig om du är rätt person för att utföra den eller om du kan ge den till någon annan.

Tips! Skapa en separat checklista för dina rutinuppgifter
Om du går igenom dina att-göra-listor bakåt i tiden kommer du förmodligen
upptäcka att där finns ett antal återkommande rutinuppgifter – saker du gör regelbundet och kanske utan deadline. Prova att flytta alla såna uppgifter till en särskild checklista för återkommande uppgifter. Titta på den med jämna mellanrum för att se att du inte glömmer något. Genom att göra detta kommer du att få en mycket klarare bild över dina viktiga uppgifter.

Här hittar du fler delar i Framgångsskolan. Klicka här.

Framgångsskolan presenteras i samarbete med Insight Lab – som har förenklat chefers och företagares vardag sedan 1995. För dig som besöker oss på Mittföretag.com har vi förhandlat fram en superskön deal på Insight Labs storsäljande effektivitetspaket ”Enklare vardag – Insightonline”. Ange kod ”mittföretag” och du får 1 000 kronor i rabatt när du investerar i paketet på följande sida hos Insight Lab.