Du får ha det ovanligt svårt om du vill. Jag tänker ha det lätt!

17 april, 2014

Dagens krönika handlar om vanor, Glad Påsk förresten. Det där...

snodroppar600x260

Dagens krönika handlar om vanor, Glad Påsk förresten. Det där med att önska Glad Påsk är ju en vana såhär års, eller snarare en tradition, vilket är en kollektiv vana. Påsk är en kollektiv vana som känns helt vanlig varje år när den pågår, men om man tar ett steg tillbaka och tittar på den så ter den sig plötsligt väldigt ovanlig…

Kolla hur Johan Glans beskriver påsken:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/BgqAuMlo2tA” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Det är klart, det är ju inte alla som har ägg, sill och harar i choklad som vana. En del har för vana att gå i kyrkan. Andra firar inte påsk alls. En del åker på konstrunda på Österlen. Ytterligare andra öppnar alltid sommarhuset på påsk.

På sistone har jag tänkt mycket på vardagens alla vanor. Låt oss börja med att konstaterat att vi har massor med vanor. När man inom psykologin definierar en vana pratar man om en ”återkommande handling som man vanligtvis utför omedvetet och som ”triggas” av en särskild miljö eller känsla”. Vi borstar tänderna av vana, vi ser folk i ögonen när vi hälsar av vana, vi pillar på mobilen av vana osv. Vårt liv är en aldrig sinande ström av vanor med kortare avbrott för något ”ovanligt”.

Trots att vi ofta fokuserar på det ”ovanliga” så är vanor i mångt mycket mer kraftfulla och skapar en betydligt större del av våra liv! Redan Aristoteles sa ”Vi blir vad vi gör ofta. Framgång är därför inte en handling utan en vana.”

”Vi blir vad vi gör ofta”, det tål att tänkas på! Har du tänkt på att en halv kanelbulle om dagen motsvarar 32 kg kroppsvikt på 5 år. Har du tänkt på hur lite som krävs för att skaffa en vanlig ”Kanelbullevana” och hur enormt mycket ovanligt som krävs för att gå ned 32 kg? Har du tänkt på hur svårt det låter att ”skaffa en miljon” men hur lätt det är för den som har för vana att spara 15% av sin inkomst? Aristoteles har rätt, framgång är inte en ovanlig handling utan en vanlig VANA!

Så varför vill vi inte skaffa oss vanliga, berikande vanor? Varför letas det efter den ovanligt perfekta affären, det snabba ovanliga klippet, den ultimata ovanliga bantningsmetoden? Varför vill vi jobba så otroligt hårt under en kort och stressad period istället för att göra något litet, litet, vanligt varje dag?

Jo, det är den ovanliga hjälteinsatsen som hyllas. Det som görs med vanor görs med lätthet och man får inga poäng för att ha det lätt utan man får poäng för att ha det ovanligt svårt.

Personligen vill jag hellre ha det lätt i mitt liv. Jag skulle vilja läsa färre artiklar om ”så gick hon ned 40 kg på två veckor” och fler om ”så gick hon ned ett halvt kilo i månaden stadigt under fem år”. Jag är inte så lockad av att hjälpa andra att tjäna tio miljoner på ett år, utan mer lockad av att hjälpa andra att skapa vanor som gör att deras passiva inkomster ökar stadigt så att de tjänar mer när de sover än när de är vakna lagom till att de slutat att trivas på jobbet.

Jag säger som Jim Rohn ”Ett äpple om dagen är bra för magen, inte sju på en söndag.”
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta
Ekonomi & Bokföring
Årsredovisning för ditt företag – här är allt du behöver veta