Den som inte läser den här krönikan NU dör!

2 juni, 2014

Du behöver inte ta dig tid att läsa detta nu....

pusselbit600x260

Du behöver inte ta dig tid att läsa detta nu. Du har säkert annat som pockar på och stressar. Det kanske passar dig bättre att läsa den sen när du har mer tid eller mer energi, men jag vill bara ge dig en vänskaplig varning. Läser du inte det här nu så kommer du att dö! Idag skriver jag nämligen om hur livsviktigt det är att sluta leta efter rätt ”Timing”.

”Fast timing är ju viktigt!” kanske du tänker, och förvisso är det så att många som lyckats med stora saker framhåller att de lyckades bland annat för att de ”hade rätt timing”, för så ser det ut när man tittar BAKÅT, men så ser det inte ut när man tittar framåt.

Jag hade till exempel tur med timingen när jag tackade ja till att göra Lyxfällan. Tittar man tillbaka är det lätt att se att det var precis rätt anslag i precis rätt ämne vid precis rätt tillfälle. Få pratade rakt i TV, ingen pratade pengar och att prata om beteendeförändring utan att göra ett mysigt soffprogram av det var helt okänt. Det är lätt att se när man tittar tillbaka att jag var rätt person, vid rätt tillfälle, men så kändes det inte när jag stod där.

Jag kände mig som fel person, på djupt vatten, vid en tid i mitt liv som var tänkt att användas till helt andra saker än att för kaffepengar göra ”ekonomi-TV”. Jag visste att TV var en god idé för Balansekonomi som vill nå ut till många, men min spontana magkänsla var inte just jag (hellre Pia) och inte just nu (hellre om ett år eller två). Det kändes inte som bra timing.

Samma sak var det när jag sa upp mig från mitt senaste jobb för över 10 år sedan. Det kändes som dålig timing. Faktum är att gemensamt för när vi köpte vårt första hyreshus, när vi bestämde oss för att skaffa barn och när vi blev sugna på att flytta till Skåne är att det kändes som en bra idé men som dålig timing.

Det är nämligen så att redan 1999 gav livet mig en minnesregel som belönat sig många gånger om. Jag fick möjlighet att göra en affär, en fantastisk affär men jag gjorde den inte för det kändes som ”fel timing”. Jag var helt enkelt inte redo när möjligheten kom och drog slutsatsen att det nog var klokare att låta bli då jag hade för lite tid, för lite pengar och för lite energi för att den skulle passa in i mitt liv.

Jag försökte strax därefter berätta för en mentor om hur smart jag varit som haft is i magen, men han vinklade ned sina buskiga ögonbryn, tittade strängt på mig och sa på sin rungande finlandssvenska ”Skit i timing! Stora som små chanser har det gemensamt att de ALLTID vi första anblicken ser ut som dålig timing” och där stod jag och fattade vilken blåsning min egen hjärna kört med mig. Jag minns att det kändes som om jag formligen krympte i den redan för stora tweedkavajen och jag bestämde mig då för att inte känna den känslan igen.

Tänk om det är så att det inte kommer chanser som ska ”passa in i våra liv”. Tänk om chanser kommer för att vi ska få chanser att träna oss i hur mycket vi kan göra om våra liv.

De dåliga nyheterna är att du som läser detta och jag som skriver har en sak gemensamt. Vi kommer båda att dö. Om 50 år, om 10 år, om 10 timmar… vem vet. Mitt förslag är att vi i väntan på det verkligen lever och skapar det bästa livet som bara är möjligt. Inte ett praktiskt liv där saker kommer sakta men säkert för att det ter sig naturligt. Små möjligheter kan komma att tvinga oss att förändra vår vardag. Stora möjligheter kan komma att tvinga oss att bygga om hela vår världsbild.

Gemensamt för BRA möjligheter är att de alltid vid första anblicken kommer med ”dålig timing”.

Charlie Söderberg
Rikedomscoach
E-handel
Foto av: Facebook
Hur fungerar Facebook Shops? Här är allt du behöver veta
Ekonomi & Bokföring
Årsredovisning för ditt företag – här är allt du behöver veta