BETA

Så bygger du ett företag med 4 timmars arbetsvecka

5 mars, 2019

Du vill ha mer tid, balans och pengar. Men går det att driva ett framgångsrikt företag på 4 timmars arbetsvecka? Se videon här som visar hur du gör.

Det finns förstås många olika anledningar till att starta företag. Du kanske vill ha respekt. Status. Förändra världen. Tjäna massor med pengar. Men för de flesta av oss, är det företagarens livsstil vi är ute efter.

Åtminstone den livsstil vi tror att vi kan få som företagare. För visst drömmer vi om en vardag där vi har mer tid än innan. Mer balans i livet. Och väldigt gärna mer pengar. Tyvärr blir det väldigt sällan så. Vi jobbar långa dagar, hinner inte med det vi vill och tjänar ofta mindre än vi gjorde som anställda.

Är det verkligen lönsamt för dig att driva företag? Låt oss ta ett exempel med en typisk småföretagare som driver sitt företag och jobbar 60 timmar i veckan. Visst är det mycket, men inte helt ovanligt. Vi säger också att du tar 3 veckors semester (inte heller det ovanligt). Och du kan ta ut en lön på 25 000 kr i månaden.

Då jobbar du 60 timmar * 49 veckor = 2 940 timmar per år =245 timmar per månad. Eftersom du har en månadslön på 25 000 kr, får du då en timlön på 102 kronor.

Säg att du istället jobbar på McDonald´s. Du har en månadslön på 20 000 kr, och jobbar 40 timmar i veckan. Och du har 5 veckors semester per år. Det blir totalt 49 veckor * 40 timmar = 1 960 timmar.

1960 timmar per år = 163 timmar per månad. Och eftersom du har en månadslön på 20 000 kr, får du då en timlön på 122 kronor. Plus att du får 20 timmars extra fritid i veckan plus att du får längre semester.

Så frågan du behöver ställa dig är följande: Är det värt det?

Men jag vill ju inte jobba på McDonald´s!

Nej, det vill du inte. Och du vill förverkliga din dröm med ditt företag och det kommer att gå bättre sen, och allt det där. Ja visst, men kom bara ihåg att de allra flesta företagare sliter år in och år ut med otroligt dåligt betalt, och med sämre balans och mindre tid än alla andra. Du behöver sätta en gräns för vad din tid är värd – och du behöver göra det nu.

Tur då att det finns hjälp att få. Vi älskar boken 4 timmars arbetsvecka av Tim Ferriss. Du får extremt kraftfulla verktyg för att skapa livet på dina egna villkor, och tjäna mer pengar genom att jobba mindre. Läs boken! Och för dig som ska stressa vidare direkt och fortsätta jobba 60-timmarsveckor, här kommer en riktigt vass sammanfattning i videoform.
Bloggar
4 timmars arbetsvecka – möjligt för dig?
Bloggar
Så enkelt får du 4 timmars arbetsvecka
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär