Så får du kunderna att rekommendera ditt företag

16 april, 2014

Marknadsföring via kunder och kontakter är världens bästa men minst förstådda marknadsföringsteknik. Anlita världens bästa säljare – dina kunder och kontakter – helt gratis. Folk vill inte leta upp leverantörer själva – de vill få rekommendationer. Här avslöjar experten Tomas Lydahl hur du får kunderna att rekommendera ditt företag.

Enligt min åsikt finns det inget bättre sätt att marknadsföra företaget än att ha kunder som pratar positivt om dig och ditt företag. Folk vill få tips om bra produkter, tjänster och människor. Satsar du på att få lojala WOW!-kunder, som jag kallar dem, så pratar de om dig aktivt, utan att bli tillfrågade.

Var tacksam varje gång en kund klagar! Varför? För många kunder som är missnöjda säger inte till dig utan går till en konkurrent istället och du får aldrig chansen att rätta till problemet. En klagande kund ger dig möjligheten att utvecklas samt att rätta till problemet. Och gör du det utöver kundens förväntningar kommer de att bli fantastiska säljare åt dig.

Om du kan få varje kund att rekommendera dig till en ny, liknande kund per år så fördubblar du din omsättning! Så här gör du:

Le och ha rätt attityd
Ett varmt leende gör världens skillnad. Det får kunder att må bra och det smittar. Att vara positiv och hålla huvudet kallt i alla lägen är viktigt som entreprenör. Det du fokuserar på blir din verklighet.

Identifiera kundens förväntningar
Gissa inte och hoppas att din service är tillräcklig för alla sorters kunder. Ställ istället frågan och du får omedelbart reda på vad kunden förväntar sig.

Ge kunden WOW!-upplevelser
Få varje kund att inse att din högsta prioritet är att hjälpa dem och leverera sen över förväntningarna.

Följ upp och ha regelbunden kontakt
Följ upp gårdagens kunder och tacka dem än en gång för att de köpte av dig och svara på eventuella frågor som kunden kan ha. Ju mer personlig kontakt, desto större möjlighet finns det för regelbunden kontakt genom födelsedagskort eller grattis-sms när deras favoritlag vinner.

 

Tomas Lydahl är författare till succéboken ”WOW! Så får du dina kunder att rekommendera dig” och omåttligt populär föreläsare inom försäljning och kundbemötande.