BETA

Så skriver du ett pressmeddelande

14 augusti, 2008

Ett enkelt och bra sätt att nå ut som nyföretagare...

Ett enkelt och bra sätt att nå ut som nyföretagare är att skriva ett pressmeddelande. För det första är det alldeles gratis, och för det andra är redaktionellt material väldigt trovärdigt. Men det finns en hake, journalisterna måste vilja skriva om dig och ditt företag. Hur du gör? Det ska vi såklart lära dig i den här guiden.

Ett pressmeddelande kan se ut i princip hur som helst, och bara fantasin sätter gränserna för hur ditt ska utformas. Det är väldigt viktigt att ditt pm inte känns reklamigt, då åker det ofta direkt i papperskorgen. Utgå från att en journalist ska skriva en artikel om saken, och fundera på hur du kan framhäva en journalistisk vinkel som är intressant för just den målgruppen som mediet vänder sig till. Med andra ord, bygg upp pressmeddelandet som en tidningsartikel.

Det här kan du tänka på när du skriver ett pressmeddelande

1. Se till att din logga finns med i dokumentet. Om du vill bygga ett starkt varumärke ska du exponera den så ofta som möjligt. Satsa på färg, svartvita pressmeddelanden uppmärksammas inte lika mycket.

2. Ordet pressmeddelande bör finnas med. Det är också smart att ange datum eftersom redaktionerna vill vara först med de senaste nyheterna.

3. Lägg krut på rubriken. En bra rubrik gör att journalisten läser vidare, annars riskerar du att hamna direkt i papperskorgen. Var gärna lite kontroversiell.

4. Ingressen ska locka till läsning. Här sammanfattar du nyhetens mest intressanta delar.

5. Citat är bra, speciellt om de kommer från intressanta människor. Kan du få in ett känt namn har du en fördel, men det kan också fungera bra med referenser från nöjda kunder eller liknande.

6. Låt inte texten bli för lång (det räcker ofta med en halv A4). Växla gärna mellan citat och vanlig text, och bryt gärna av med en tabell eller bild. Undersökningar intresserar alltid journalister, speciellt om de är uppseendeväckande.

7. Var noga med att ange kontaktuppgifter till personen på ditt företag som är ansvarig för kommunikationen utåt. Skriv namn, titel, telefonnummer och e-mailadress.

8. När någon snappar upp ditt pressmeddelande vill de garanterat ha bilder. Antingen kan du bifoga dem direkt tillsammans med ditt pm, eller så berättar du hur journalisten får tag i dem. Se till att ha högupplösta kvalitetsbilder redo.

9. Längst ned på pressmeddelandet fyller du i information om ditt företag. På så sätt kan du berätta om vad ni håller på med utan att blanda in det i själva texten.

10. Skicka inte pressmeddelandet till en allmän redaktionsadress utan ta reda på vem som har hand om just ditt område och skicka det direkt till rätt person.

11. Chansen att journalisten läser ditt pm ökar om du ringer upp och frågar om det kommit fram. Se också till att skicka vid rätt tidpunkt. På exempelvis sommaren är det ofta nyhetstorka och chansen att ditt pm uppmärksammas ökar.

Tänk på: Redaktioner får dagligen massor av pressmeddelanden. Se till att ditt sticker ut. Ha som mål att läsaren ska tänka “Är det sant?” när han läser det. Och du, skicka inte ut samma pressmeddelande till alla utan anpassa det efter mediets målgrupp.

Läs även om hur du får gratisreklam till ditt företag

Vill du läsa vad Wikipedia skriver om pressmeddelande?
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020