BETA

Så säljer ditt företag mer i ditt nätverk

21 december, 2011

Konstigt nog letar många av oss småföretagare efter “kalla kunder”,...

Konstigt nog letar många av oss småföretagare efter “kalla kunder”, när det redan finns gott om prospect i våra egna nätverk. På senare år har dock många mindre företag med stor framgång använt det egna kontaktnätet för att göra affärer, och i den här artikeln delar vi med oss av flera sätt att hitta nya kunder i din direkta närhet. Här får du råden som lär dig nätverksförsäljning.

Gör en sökning
De flesta av oss har ett nära nätverk med 20–100 personer som gärna hjälper oss när vi frågar. Du kan på ett enkelt sätt använda dessa personer för att hitta nya kunder.

Skicka ut ett mejl till ditt närmsta nätverk och gör en sökning, till exempel: “Hej vänner! Jag letar just nu efter människor som är intresse- rade av billigare sätt att köra bil. Känner
du någon som stämmer in på det? Tack för hjälpen, hör gärna av dig om jag kan hjälpa dig någon gång.”

Genom att ställa frågan som ovan växer ditt nätverk till att även innefatta dina kontakters kontakter. Och dessutom är ju chansen stor att någon i ditt nätverk passar in på frågan.

Använd sociala medier
Precis som i exemplet ovan kan du använda sociala medier till att söka efter kunder, personal eller samarbetspartners. Se dock till att vara noga med att innehållet i din sökning är relevant för dem som tar emot informationen, och posta inte för ofta.

Det är också viktigt att du ger tillbaka, det vill säga att den som hjälper dig med nya kontakter får motsvarande hjälp av dig. Ofta är det mest effektivt att hjälpa någon annan först.

Gå på nätverksträffar
I den digitala tidsåldern är det tyvärr många som glömmer att riktiga affärer görs i den riktiga världen. Ingen vill köpa av dig om de inte litar på dig, och relationen är helt avgörande för långsiktiga affärer.

I nästan alla städer finns nätverk där du hit- tar kunder, affärspartners och andra viktiga kontakter. Bra exempel är BNI, Företagarna, Unionen, Handelskammaren och Nyföretagar- Centrum. Utnyttja dessa till max, de få kronor det kostar att delta får du tillbaka direkt om du är aktiv.

Affärsnätverka på nätet
Facebook må vara dominerande, men om du vill ägna dig åt affärer på nätet är LinkedIn vår viktigaste rekommendation. Här samlas runt 300 000 affärsmänniskor från hela Sverige (och otaliga från hela världen), och attityden andas mer business än andra nätverkssajter.

Största fördelen med LinkedIn är att du kan söka efter en person som du vill ha kontakt med, till exempel “Marketing Manager Erics- son”, och sedan se om du har någon relation till den personen.

Ofta finns den person du söker bara ett eller två steg bort från ditt eget nätverk. Då kan du öppna din nya relation med att säga “jag hittade dig på LinkedIn, vi känner ju båda den och den…”. Då har du en ingång redan från början.

Ha ambassadörer
Många stora företag jobbar med ambassadörer som stöder företaget genom att berätta om de- ras produkter och använda dem själva. Svenska klädmärket WESC har använt denna princip med stor framgång, och som småföretagare kan du göra samma sak.

Välj ut 5–20 sociala och omtyckta människor i din omgivning. Ju mer välbekanta de är för allmänheten desto bättre. Låt dem använda dina produkter eller tjänster gratis i utbyte mot att de marknadsför dem i sina nätverk, både muntligen och via sociala medier. Obs: Kolla först med Skatteverket så att allt är okej skattetekniskt.
Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020