Så ”pitchar” du dig till framgång

5 november, 2012

Vill du att fler potentiella kunder ska förstå varför de...

Vill du att fler potentiella kunder ska förstå varför de ska anlita just ditt företag? Då ska du ta hjälp av den beprövade pitchtekniken. Hur framgångsrik du och ditt företag kan bli handlar oftast mer om hur ni kommunicerar än vad ni faktiskt erbjuder, inte minst när ni har kort tid på er att övertyga motparten. Läs vår smarta ”pitchguide” och bli en övertygare istället för en övertalare.

7 enkla steg till som gör dig till pitchmästare:

1. Det här är en pitch
Uttrycket kallades ursprungligen för ”elevator pitch” och kommer ifrån att man ska hinna presentera sig och få kontakt med en intressant person som man stöter på i en hiss. En person som man inte kommer att träffa igen när denne kliver ur hissen, om du inte lyckats övertyga personen ifråga om din förträfflighet. Tekniken du lär dig kan användas i alla situationer där du får frågan ”vad gör du?”.

En bra pitch ska presentera fördelarna i det du erbjuder, och öppna för fortsatt konversation och kontakt. Det är allt!

Ps. Du har väl inte missat Business Hacks – årets kanske viktigaste evenemang för oss företagare. Läs mer här.

2. Det här ska en pitch innehålla
Det räcker om din pitch svarar på tre frågor:

– Vad gör du? Fokusera inte på dina produkter och tjänster som du säljer, utan på hur dina kunder använder det som du gör. Var så konkret som möjligt.
– Vem gör du det för? Vilka typer av kunder riktar du dig till?
– Vilken nytta ger det dina kunder? Hur hjälper dina produkter och tjänster kunden att tjäna pengar, spara tid, minska stressen, öka produktiviteten, må bra etc?

3. Det här ska en pitch INTE innehålla:
Den ska inte vara ett mekaniskt säljsnack, utan ett tidseffektivt sätt för dig att få till en konversation med den andre personen som kan leda till något värdefullt för er båda.

-Du ska INTE presentera allt du kan eller gör.
– Du ska INTE få den andre att köpa något av dig.
– Du ska INTE fråga om de använder sådana produkter/tjänster som du säljer.
– Du ska INTE fråga vem de köper av.

Pitchen ska inte handla om dig i första hand, utan om hur du adderar värde till den andres verksamhet.

4. Ditt mål med en pitch?
Att hindra den andre från att direkt säga ”vi behöver inget sånt” eller ”vi har redan leverantörer som gör detta” eller ”vi sysslar inte med sånt”. Istället vill du att den andre ska säga ”Jaha, hur gör du det?” eller ”Det låter intressant”. Om du lyckas med det har du ett guldläge att få den andre att berätta mera om sig själv och lyssna på din beskrivning av hur du kan hjälpa honom eller henne.

5. Ju kortare pitch, desto bättre
Även om du har t ex en minut på dig så är det bättre om du klarar av den på 10-30 sekunder. Ju längre den är, desto mer mekanisk och opersonlig kommer den att låta. Det får den som lyssnar att tröttna. Tänk vad bra det vore om du även hinner få den andre personen att berätta om sina intressen och behov innan ni skiljs åt.

6. Använd pitchen i en mängd situationer
Du kan med fördel använda dig av pitchtekniken i flera olika situationer och sammanhang, t ex:

– I alla sammanhang när du presenterar dig för folk.
– På ditt visitkort.
– På din webbsida.
– När du introducerar dig på telefon till folk som du vill få kontakt med.
– När du lämnar ett meddelande på en potentiell kontakts telefonsvarare.
– På dina brevpapper och trycksaker.
– I din e-postsignatur.

7. Steget efter pitchen
När du har lyckats fånga en persons uppmärksamhet med hjälp av din korta pitch vill du få mer information om den andres intressen och behov. Då kan ni tillsammans upptäcka vad du kan erbjuda som den andre behöver. Berätta om hur du skapar värde för dina kunder. Referera gärna till en nöjd kund inom ett område som liknar den andres.

Beroende på sammanhanget kan du sedan antingen fortsätta konversationen direkt, eller boka en tid för ett nytt möte eller en lunch. Ditt mål är att byta visitkort och få tillåtelse att höra av dig igen!