Så lyckas du med företagets pr-strategi

12 oktober, 2010

Pr är ett mycket givande sätt att nå ut med...

Pr är ett mycket givande sätt att nå ut med ditt budskap i media. Till på köpet är det i princip gratis, och redaktionell ”marknadsföring” är alltid mer trovärdig än köpt. I den här guiden lär vi dig hur du får journalisterna att säga ”ja tack”, och hur du lägger upp en pr-strategi för ditt företag. I förlängningen är detta ett utmärkt sätt att också få kunden att säga ”ja tack”.

Pr-strategi
Fundera över vad du vill marknadsföra. Välj ut de delar i ditt företag som du tror kan vara av intresse för andra. Bestäm en frekvens för hur ofta du vill synas och se till att skapa nyheter efter ett visst tidsintervall. Undersök sedan vilka kanaler som fungerar bäst för dig. Var finns dina kunder?

Storytelling
Allt handlar om hur du berättar din historia. Fundera över vad som är speciellt i ditt företag och bygg din pr kring det. Alla är speciella på något sätt – det gäller bara att hitta kärnan. Bygg gärna företagets varumärke kring det som gör er speciella.

Var gärna frontfigur
I små företag är grundaren (du!) lika viktig som det ni jobbar med. Var gärna frontfigur för ditt företag, det är alltid lättare att identifiera sig med en person.

Men glöm inte andra
Om du har kunder som är kända eller på något annat sätt kopplade till ditt företag sitter du på en guldgruva.
Försök att hitta några kända människor som kan vara ambassadörer för ditt varumärke, det kan öppna många dörrar för dig.

Bjud in
Skapa en nära relation till media genom att bjuda in dem till kundkvällar, events och liknande. Alla uppskattar inbjudningar. Om du ska lansera något nytt är det ett ypperligt tillfälle att bjuda in journalister på lunch eller frukost.

Anpassa budskapet
Om du skickar samma pressmeddelande till alla medier kan du vara helt säker på att bli refuserad. Börja med att välja ut de medier som kan vara intresserade av din nyhet – gör aldrig massutskick till alla. Därefter vinklar du pressmeddelandet så att det passar mediets målgrupp. Nästa steg är att hitta den journalist som har hand om just ditt område. Med dessa tre steg har du avsevärt ökat chansen för att din nyhet ska bli publicerad.

Så skriver du pressmeddelandet

1. Se till att din logga finns med i dokumentet. Om du vill bygga ett starkt varumärke ska du exponera den så ofta som möjligt. Satsa på färg, eftersom svartvita pressmeddelanden inte uppmärksammas lika mycket.

2. Ordet pressmeddelande bör finnas med. Det är också smart att ange datum eftersom redaktionerna vill vara först med de senaste nyheterna.

3. Lägg krut på rubriken. En bra rubrik gör att journalisten läser vidare, annars riskerar du att hamna direkt i papperskorgen. Var gärna lite kontroversiell.

4. Ingressen ska locka till läsning. Här sammanfattar du nyhetens mest intressanta delar.

5. Citat är bra, speciellt om de kommer från intressanta människor. Kan du få in ett känt namn har du en fördel, men det kan också fungera bra med referenser från nöjda kunder eller liknande.

6. Låt inte texten bli för lång (det räcker ofta med en halv A4). Växla gärna mellan citat och vanlig text, och bryt gärna av med en tabell eller bild. Undersökningar intresserar alltid journalister, speciellt om de är uppseendeväckande.

7. Var noga med att ange kontaktuppgifter till personen på ditt företag som är ansvarig för kommunikationen utåt. Skriv namn, titel, telefonnummer och mejladress.

8. När någon snappar upp ditt pressmeddelande vill de garanterat ha bilder. Antingen kan du bifoga dem direkt tillsammans med ditt pm, eller så berättar du hur journalisten får tag i dem. Se till att ha högupplösta kvalitetsbilder redo.

9. Längst ned på pressmeddelandet fyller du i information om ditt företag. På så sätt kan du berätta om vad ni håller på med utan att blanda in det i själva texten.

10. Skicka inte pressmeddelandet till en allmän redaktionsadress utan ta reda på vem som har hand om just ditt område och skicka det direkt till rätt person.

11. Chansen att journalisten läser ditt pressmeddelande ökar om du ringer upp och frågar om det kommit fram. Se också till att skicka vid rätt tidpunkt. På sommaren är det ofta nyhetstorka.