BETA

Så bygger du nyttiga nätverk för ditt företag

24 augusti, 2011

Kontakter är otroligt viktiga när du driver företag. Genom att...

Kontakter är otroligt viktiga när du driver företag. Genom att bygga upp ett nätverk med intressanta personer blir möjligheterna oändliga. Alexandra Charles har byggt sin karriär på nätverk och vet hur du gör för att bygga rätt kontaktnät. Givetvis bjuder vi dig på hennes bästa tips här!

1. Gör saker i rätt proportioner så att du inte blir för angelägen, då får det motsatt effekt på ditt nätverksbyggande. Visa intresse och var informativ men gå inte till överdrift.

2. Var dig själv men renodla den information som du ger ifrån dig. Fokusera på de viktiga delarna i din kommunikation med andra.

3. Du kan inte springa på event och kalas dagarna i ända. Se istället till att välja ut de viktigaste och var 100-procentigt fokuserad där. Det gäller att veta att enough is enough.

4. Tappa inte kontakten med verkligheten när du når framgång. En dag kanske det vänder, och då är det väldigt dumt att ha bränt sina broar. Som man sår får man skörda.

5. Bara för att du har 20 kända personer i ditt nätverk kan du inte luta dig tillbaka och leva på det resten av livet. Hybris är farligt, det kommer ständigt nya människor som kan ta din plats. Det gäller att ständigt vara på alerten, utveckla sig själv och vara pålat. Det är en tuff uppgift, fråga mig!

6. Var glad så ofta du kan. Har du en dålig dag kan du förklara varför. Det är viktigt att kunna vara lite personlig och berätta om anledningar fär ett visst hummer. Dina kontakter blir mer värdefulla om man känner att det finns en värme och personlighet hos dig.

7. Vårda ditt kontaktnät. Om du har kontaktuppgifter till någon måste du avväga noga om du kan ge dem till någon annan. Fråga gärna först: kan jag lämna ut dina uppgifter till den här personen? Var noga med integriteten i ditt nätverk.

8. Vi är alla olika individer, och vi måste följa vår magkänsla även när vi bygger våra nätverk. Det finns inget universlrecept.

9.När du bygger nätverk kommer du att trampa i klaveret ibland. Du kanske ställer en olämplig fråga eller går fär långt i en diskussion. So what? Du lär dig av dina misstag. I Sverige är det tyvärr inte tillåtet att misslyckas, medan amerikanarna säger att man inte är en hel människa innan man har begått ett stort, allvarligt misstag.

Fler tips och viktiga råd från Alexandra Charles hittar du i boken Mind Your Own Business – där 50 av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer ger sina viktigaste framgngstips. Du köper dina exemplar (perfekt gåva!) av Mind Your Own Business här.
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.