Mittföretag.coms stora talarskola: Del 1

25 januari, 2008

Du vet att din affärsidé eller produkt är överlägsen, men...

Du vet att din affärsidé eller produkt är överlägsen, men när du ska prata inför andra låser sig allt. Du blir nervös, du tappar ord och tror helt plötsligt att ingen vill lyssna på dig. Vi kan lugna dig med att det är ett ytterst vanligt problem bland nyföretagare, få är födda med en naturligt talang att prata inför folk. Men du, alla kan lära sig! Gå i vår skola och lär dig hur du blir en utmärkt talare!

Undersök målgruppen Beroende av vilken målgrupp du ska tala till måste du anpassa ditt tal. Är de gamla eller unga? Har de förkunskaper i ämnet? Är det roliga eller tråkiga människor? Olika målgrupper går igång på olika saker. När du har kollat upp vilka du ska tala till kan du anpassa ditt språk, kroppsspråk och upplägg. Paketera ditt budskap efter publiken.

Gör en bra disposition Inledningen ska väcka intresse. En rolig anekdot eller ett häpnadsväckande fakta är bra. Överraska eller imponera på åhörarna. När du fått besökarnas intresse framför du ditt budskap på ett konkret och kortfattat sätt (var tydlig). I slutet sammanfattar du de viktigaste punkterna och försöker knyta an till din inledning. Glöm inte att ge lyssnarna möjlighet att ställa frågor, både under och efter ditt tal.

Skriv en fusklapp Det är väldigt lätt att tappa tråden och en lapp med stolpar hjälper dig att hitta rätt igen. Skriv ut den på datorn, utskriven text är mycket enklare att läsa snabbt.

Öva häcken av dig Det absolut bästa (enda?) sättet att inte bli nervös när du ska tala inför folk är att kunna ditt ämne som rinnande vatten. Öva inför en helkroppsspegel eller dina vänner. Tänk på att röra dig, det ger liv åt presentationen. Tala lite högre än din normala samtalston och variera gärna mellan olika tonlägen, det aktiverar lyssnaren.

Avskaffa nervositeten Förberedelserna är a och o, men när det väl är dags kan en kort promenad lugna ditt rusande hjärta. Prata med dig själv för att få igång rösten. När du pratar ska du pausa ibland. Dels låter det mycket bättre och dels är det lättare att prata om du har luft i lungorna. Kör lite mental träning också. Intala dig att dina svettningar och ditt bultande hjärta inte syns (för det gör det ju inte!). Tänk ut vad som är det värsta som kan hända. Svaret är förmodligen att du stakar dig eller att du tappar ett papper. Hur farligt är det?

Tänk ut ditt drömscenario Det perfekta genomförandet, hur skulle det se ut? När du vet det kan du anpassa allt du gör till att komma dit. Du inser snart att det inte är så svårt. De flesta dåliga talares problem är att de inte vågar. Vi kan lova dig, om du vågar och något går fel har du ändå påverkat lyssnaren, till skillnad från tråkiga kostymnissen med tråkiga overheads. Den som vågar misslyckas vinner!

Hjälpmedel Var försiktig med Powerpoint med en massa text, du vet säkert själv hur uttråkad du blir av det. Diagram, filmer, musik, bilder och andra visuella hjälpmedel fungerar bättre och aktiverar lyssnaren. Överraska!

Variera ditt språk Men använd aldrig ord som lyssnarna inte förstår. Du:a, dvs. låtsas att du pratar till en person, då känner sig lyssnarna mer engagerade. Använd gärna konkreta exempel som alla känner igen sig i, då blir ditt tal mer levande. Var glad och använd humor (även om du är nervös, publiken förlåter gärna misstag om du gör dem med glimten i ögat!).

Ha rätt kläder Välj alltid kläder som får dig att känna dig bekväm. Är du inte en kostymnisse, låtsas inte. Har du lätt för att svettas aktar du dig för ljusgrått och ljusblått (nej, lökringar är inte charmigt). Välj kläder efter sammanhang, men var inte tråkig. En extra touch gör dig intressant, till exempel röda strumpor till svart kostym.

Aktivera åhörarna Börja med att skapa ögonkontakt med dem i publiken som ger bäst respons, det ger dig en trygghet. Ställ frågor som engagerar och om ingen svarar, vänd dig till dem som gett dig mest uppmärksamhet och ställ frågan direkt till dem. Var exalterad, om inte du är det kan du inte förvänta dig att lyssnaren ska vara det.

Läs andra delen i talarskolan för nyföretagare här

Vad säger Wikipedia om presentationsteknik och tal?