Mingeltips för egenföretagare – del 2

4 juni, 2008

Som nyföretagare har du kanske inte så många kontakter, men...

Som nyföretagare har du kanske inte så många kontakter, men det ska vi snart ändra på. Vid det här laget borde du haft tid att läsa igenom del 1 i vår mingelskola – förberedelser. Nu är det dags för nästa steg, minglet. Det här kan bli din viktigaste vägvisare på länge, så läs noga!

Okej, nu har du förberett dig enligt konstens alla regler och det är dags att börja mingla. Nervös? Bra, lite nervositet gör att din hjärna laddar batterierna. Innan du sätter igång tänker vi ge det viktigaste tipset av alla – var glad! Det är ytterst svårt att avspisa någon som är på gott humör och tar du kontakt med ett leende har du, för att använda en gammal sliten klyscha, halva inne.

Nu ska vi ge några tips på hur du kan göra för att skapa kontakt.

– Oftast finns det mat eller dryck, och när du fyller på depåerna har du ett utmärkt tillfälle att ta kontakt. Säg något om ”den fantastiska krabbkakan” eller beröm det ”utsökta vinet”.

– Det finns alltid fler som känner sig ensamma eller bortkomna i sådana här sammanhang. Ta kontakt med dem, vi lovar att de blir glada att de slipper ta kontakt själva.

– Ställ en fråga som passar i sammanhanget, och som inte enbart renderar i ett ja eller nej. Är du på företagsmingel frågar du helt enkelt ”Vilket företag kommer ifrån?” och vilken relation personen i fråga har till evenemangsarrangören.

– Ett annat bra sätt att starta en konversation är att kommentera något som hänt tidigare och som alla kan relatera till, exempelvis ”Vilket bra tal hon höll!” eller ”Jag har aldrig skrattat så mycket som när han tappade glasögonen”.

– Och du, håll glaset i vänsterhanden så att du fritt kan hälsa med höger hand.

– Vi rekommenderar också att du står med fötterna lite isär. På så sätt blir du inte lika trött i kroppen och dessutom ser du avslappnad ut.

När du väl fått kontakt är det dags att nå dina mål med minglet, vilka du har satt upp under förberedelserna. Så här kan du gå tillväga.

– Visa intresse! Detta är jätteviktigt eftersom nästan alla tycker om att prata om sig själva. Om du bara vill prata om dina intressen hela tiden tröttnar folk snabbt. Hitta en nivå där båda trivs.

– Be om visitkortet och läs vad som står på det. På så sätt kan du styra in samtalet på ett ämne som är relaterat till kortet, och som förmodligen har att göra med vad du är ute efter.

– Eftersom ni är på samma event har ni säkerligen gemensamma bekanta. Luska fram det genom att fråga ”Vilka känner du här?”. Om ni har referenspunkter får du genast ett större förtroende.

– Försök få motparten att komma in på det ämne du vill prata om. Det gör du till exempel genom att ställa en fråga som inte känns säljig. Om du säljer böcker kan du fråga ”Vilken typ av böcker läser du?” och när du fått ett svar kan du närma dig din kärna. Var gärna entusiastisk när du hör din motparts svar. Om hon säger ”Jens Lapidus senaste” svarar du ”Oj, du har mycket god smak hör jag! Vi borde träffas så ska jag visa dig några fler utmärkta böcker i den genren!”. Få motparten att känna sig duktig.

– Eftersom du har ett mål med ditt mingel, t.ex. att få till ett möte, är det dags att dra vidare när du lyckats. Det är enkelt att avsluta ett samtal. Säg bara ”Det var trevligt att träffa dig, nu ska jag mingla vidare” eller ”Nu måste jag gå och hämta något att äta”. Gardera med ”Jag ringer dig i veckan” eller ”då ses vi på fredag”.

– Innan du lämnar ett samtal ska du ha nästa steg klart för dig, annars kan du bli pinsamt stående utan någon att prata med.

– Byt alltid visitkort! Det är också ett bra sätt att lämna en konversation.

Läs mer om hur du skapar en grafisk profil för dina visitkort

Håll till godo, snart kommer sista delen. Då går vi igenom hur du följer upp de kontakter du har minglat till dig.

Läs de andra delarna i vår mingelskola

Mingeltips för egenföretagare – del 1
Mingeltips för egenföretagare – del 3

Vad säger Wikipedia om mingel?