Marknadsför ditt företag personligt

16 februari, 2009

När du ska starta eget finns det ingen anledning att...

När du ska starta eget finns det ingen anledning att låtsas att du har ett stort företag. Tvärtom, det är ofta den personliga touchen som gör att du får kunder. I den här artikeln får du tips om hur du kan utnyttja din egen och dina anställdas personligheter i säljarbetet och marknadsföringen.

Genom att lyfta fram dina medarbetare kan du även lyfta fram ditt företag och nå ut till fler kunder. Dessutom på ett väldigt enkelt sätt. Som ny företagare är du ofta synonym med ditt företag. Det är inte bara Skatteverket som tycker att du och företaget är samma sak. Du är ditt företag.

Själv tycker jag små företag är bra och har många fördelar. Men många har en längtan efter att bli stora och vill framstå som större än de är redan från start. Denna önskan får ofta märkliga konsekvenser i marknadsföringen.

Med min bakgrund som personlig marknadsförare vill jag i den här artikeln tipsa om hur du kan använda marknadsföring som är effektiv oavsett om du jobbar ensam i ditt företag eller har många anställda.

Jag hävdar att du som ensamföretagare ska stå för det och inte låtsas att företaget är större än det är. Dessutom hävdar jag att du när företaget växer ska fortsätta marknadsföra det på ett personligt plan. För att det är kostnadseffektivt och för att det ger resultat.

Ett första tips för personliga företagare
Du har säkert hört talas om begreppet ”Jag AB” och personligt varumärke. Begreppen syftar till att du bör behandla dig själv som ett värdefullt varumärke och agera därefter. Det faller sig naturligt att tänka i de termerna när du söker jobb eller är själv i ditt företag.

Men det är lätt att falla i jag-vill-vara-storföretagare-fällan här. Undvik att skriva ”vi” när det endast är du i företaget. Det är inte bara grammatiskt fel, det är väldigt genomskinligt och får lätt en lite töntig stämpel. Skriv dina broschyrer, webbtexter och liknande i jag-form. Eller åtminstone i tredje person. Allra mest personligt blir det när du skriver i jag-form. Sätt det specifika framför det generella.

”Vi” är tråkigt och opersonligt. ”Jag” är personligt, spännande, välkomnande, trevligt och relationsskapande. Det är som att jämföra att läsa en forskarrapport skriven av ett forskarlag med en roman skriven av Olov Svedelid. En författare som är suverän i att använda jag-formen för att få dig som läsare att tränga in i huvudpersonens innersta. Vad läser du helst själv? Och vad tror du att dina kunder har lättast att ta till sig?

Är du personlig skapar du en relation. Relationer skapar i sin tur affärer. Detta och inget annat bör vara ditt fokus som företagare.

När Jag blir Vi
Någonting händer ofta när företaget växer. Det där mysiga, personliga lilla ”Jag AB” blir ett ”Vi AB”. Det är klart att det är positivt att företaget växer, men det behöver inte betyda att marknadsföringen blir slätstruken och opersonlig. Du kan fortfarande utnyttja dina medarbetares personliga varumärke i företaget. Allt du måste våga är att låta dem träda fram i rampljuset.

Jag hävdar att personlig marknadsföring även passar större företag. Självklart pratar vi då inte om ”Jag AB”. Men istället för ett ”Vi AB” kan vi få ett (Jag + Jag + Jag) AB. Där enskilda individer lyfts upp och får berätta hur ni hjälper era kunder.

Vad är vinsten?
Har du någon gång surfat in på ett företags webbplats och känt en viss overklighetsskänsla? Inga personer bakom företaget träder fram. Det verkar svårt att kontakta en människa som jobbar där och du undrar om det verkligen är ett företag – eller bara en tom webbplats? Denna overklighetskänsla är ofta rena döden för affärerna och reagerar du som jag surfar du snart vidare. Med personlig marknadsföring eliminerar du effektivt denna risk. Du väcker dessutom nyfikenhet hos läsaren och skapar en relation till henne.

Jag är medveten om att det finns en rädsla för att synliggöra medarbetarna. Konkurrenterna kan ju få syn på dem och ge dem lockande förslag. Men vi kan inte behålla våra medarbetare genom att låsa in dem. Vill de gå vidare kommer de att göra det. Det enda sättet du som företagsledare kan behålla dem på, är att göra ditt företag så attraktivt att jobba på att de inte vill sluta.

Artikeln är skriven av Pelle Mårtenson som ligger bakom sajten cvskolan.se. Just nu fokuserar han på att hjälpa företag dra nytta av styrkan i personlig marknadsföring.