Lyckas med pr och media

7 september, 2009

Om du har några friska miljoner i marknadsföringsbudget är du...

Om du har några friska miljoner i marknadsföringsbudget är du att gratulera – men faktum är att de flesta små företag får klara sig på innovativa idéer snarare än pengar. Ett viktigt sätt att nå ut alldeles gratis är att satsa på pr och uppmärksamhet i media. Här lär vi dig hur du går till väga för att få maximalt med gratis utrymme.

Börja med en strategi
Fundera över vad du vill marknadsföra. Välj ut de delar i ditt företag som du tror kan vara av intresse för andra. Bestäm en frekvens för hur ofta du vill synas och se till att skapa nyheter efter ett visst tidsintervall. Undersök sedan vilka kanaler som fungerar bäst för dig (var finns dina kunder?).

Gör rätt
För att lyckas få in något i media krävs tålamod och lite jävlar anamma. Det krävs ofta några samtal, något mejl och några påminnelser innan mediet i fråga uppmärksammar dig. Be helst någon annan ringa – det blir lite fånigt om du ringer och tjatar.

Det är väldigt viktigt att ditt pressmeddelande håller klassen. Var extra noga med stavningen.

Pressreleasen
En pressrelease kan se ut på många sätt, men se till att den är enkel att förstå och att den innehåller kontaktuppgifter. Det är också superviktigt att det finns bildmaterial att tillgå. Rubriken bör vara slagkraftig och locka till läsning. I ingressen sammanfattar du det mest uppseendeväckande.

En bra pressrelease är uppbyggt som en artikel – då blir det lättare för journalisten att förstå läsvärdet. Om du har gjort någon form av undersökning ser du till att den bifogas eller finns tillgänglig via nätet. Undersökningar blir ofta uppmärksammade av media.

Storytelling
Allt handlar om hur du berättar din historia. Fundera över vad som är speciellt i ditt företag och bygg din pr kring det. Alla är speciella på något sätt – det gäller bara att hitta kärnan. Bygg gärna företagets varumärke kring det som gör er speciella.

Var gärna frontfigur
I små företag är grundaren (du!) lika viktig som det ni jobbar med. Var gärna frontfigur för ditt företag, det är alltid lättare att identifiera sig med en person.

Men glöm inte andra
Om du har kunder som är kända eller på något annat sätt kopplade till ditt företag sitter du på en guldgruva. Försök att hitta några kända människor som kan vara ambassadörer för ditt varumärke, det kan öppna många dörrar för dig.

Bjud in
Skapa en nära relation till media genom att bjuda in dem till kundkvällar, events och liknande. Alla uppskattar inbjudningar. Om du ska lansera något nytt är det ett ypperligt tillfälle att bjuda in journalister på lunch eller frukost.

Skicka rätt
Skicka inte pressmeddelandet till en allmän redaktionsadress utan ta reda på vem som har hand om just ditt område och skicka det direkt till rätt person. Ha gärna en kontaktperson i aktuella medier som du kan ringa när du har något nytt på gång. Vårda den relationen noga.

Välj rätt tidpunkt
Chansen att journalisten läser ditt pressmeddelande ökar om du ringer upp och frågar om det kommit fram. Se också till att skicka vid rätt tidpunkt. På exempelvis sommaren är det ofta nyhetstorka och chansen att bli läst ökar.

Stick ut
Redaktioner får dagligen massor av pressmeddelanden. Se till att ditt sticker ut. Ha som mål att läsaren ska tänka ”Är det sant?” när han eller hon läser det. Se till att layouten är seriös samtidigt som den indikerar att det finns något intressant och spännande i innehållet.

Anpassa budskapet
Om du skickar samma pressmeddelande till all media kan du vara helt säker på att bli refuserad. Börja med att välja ut de media som kan vara intresserade av din nyhet – gör aldrig massutskick till alla. Därefter vinklar du pressmeddelandet så att det passar mediets målgrupp. Nästa steg är att hitta den journalist som har hand om just ditt område. Med dessa tre steg har du avsevärt ökat chansen för att din nyhet ska bli publicerad.