9 nya sätt att marknadsföra ditt företag

30 april, 2012

Plånboken är inte avgörande för hur du lyckas med marknadsföringen....

Plånboken är inte avgörande för hur du lyckas med marknadsföringen. Här kommer 9 kreativa tips som du kan använda redan idag – och som hjälper dig att attrahera nya kunder på en gång. Nu kör vi!

1. Tävlingar
De flesta älskar tävlingar (speciellt med fina priser) och detta kan du utnyttja till företagets fördel. Anordna en tävling med ett pris som lockar, och utnyttja tävlingen för att få något du vill ha – till exempel kunders synpunkter eller deras förslag på nya produkter.

Delstaten Queensland i Australien anordnade en världsomfattande tävling där vinnaren fick ett halvårs betald resa till landet inklusive allt (motprestationen var att dokumentera resan). Alla tidningar älskade pr-kuppen, och den spred sig snabbt världen över. Kan du göra något liknande?

2. Använd årstiderna
Årstiderna är ett outnyttjat marknadsföringsknep. Använd dessa för att skapa nya kampanjer för samma produkter året om. Hemligheten är att alltid skapa kampanjer som känns aktuella – vilket innebär att kunden ibland kan handla samma sak flera gånger.

3. Sponsra
Småföretagare tror ofta att sponsring bara är för stora företag, men det är bara en myt. Som litet företag kan du sponsra den lokala klubben på ett smart sätt. Gör en deal där klubbens spelare hjälper ditt företag med olika aktiviteter, i utbyte mot att du sponsrar lagets tröjor eller liknande. Här kan du lätt skapa en win-win-situation.

Se till att sponsorpengarna blir avdragsgilla, t ex genom att i avtal reglera att du får tjänster med marknadsmässigt pris för sponsorpengarna. Ge också alla i klubben en viss rabatt hos dig.

4. Skaffa en kundzon
Smarta företag använder sin hemsida till mycket mer än att bara informera. Ett enkelt sätt att bygga relationer med kunderna är att skapa en kundzon. Här kan kunden läsa manualer, se dina referenskunder, boka tider, få svar på frågor, tipsa andra och så vidare.

Använd kundzonen som en virtuell kundtjänst, och utnyttja möjligheten att få kunden att berätta om dina tjänster för andra.

5. Spela på känslorna
Att berätta om en produkts egenskaper är inte alls lika effektivt som att berätta om känslorna som produkten framkallar. Beskriv därför hur kunden kommer att känna sig när den använder dina produkter eller tjänster. Glad, framgångsrik, lugn, respekterad. Vad tror du att dina kunder vill känna?

6. Anställ fängslande människor
På samma sätt som din image är livsviktig för företaget är dina anställda lika betydelsefulla. Anställ bara människor som är glada, intressanta och framåt. Åldern spelar ingen roll, men akta dig för surkartar. Spännande personal gör ditt företag spännande. Och du, tänk vilka nätverk färgstarka människor har. Nätverk är business.

7. Utnyttja korrespondensen
De flesta använder standardmallar för fakturor, orderbekräftelser och offerter. Du kan vara smartare genom att byta ut ”Vi tackar för din beställning” mot säljande budskap, t ex ”Du har väl inte missat vår senaste gräsklippare som är helt miljövänlig. Läs mer på hemsidan”. Låt fantasin flöda och ha gärna personliga budskap på din korrespondens. Kunderna älskar att känna sig utvalda.

8. En säljande kundservice
De flesta företag lägger ingen kraft alls på kundservice och support. Men, här finns många kunder och merförsäljning att hämta. Hitta en social och trevlig person som sköter företagets kundtjänst. Utbilda denna person i försäljning.

Fördelen med en säljande kundservice är många. Dels är det kunden som ringer upp (du slipper jaga), dels är det ett ypperligt tillfälle att berätta för kunden om nya tjänster eller produkter.

Här har du också chansen att fördjupa relationen med kunden och skapa en mer långsiktig relation, samtidigt som du med små medel kan få en missnöjd kund på bättre tankar.

9. Marknadsundersökning
Av okänd anledning gillar vi människor att vara med i enkäter och marknadsundersökningar. Detta är ett utmärkt tillfälle för dig att sprida ordet om nya produkter och tjänster. Gör en marknadsundersökning som handlar om din nya produkt, och låt nuvarande och potentiella kunder svara. Ditt resultat blir både att du får en bättre bild av marknaden och kännedom om den nya produkten.

Glöm inte att belöna dem som genomgår din marknadsundersökning (med en trisslott eller liknande).