BETA

13 glödheta mässtips för nyföretagare

3 mars, 2008

Funderar du på att marknadsföra dina produkter eller tjänster på...

Funderar du på att marknadsföra dina produkter eller tjänster på en mässa? Bra idé, mässor är ett utmärkt sätt för nyföretagare att visa upp sig och bygga sitt varumärke. Förutom potentiella kunder träffar du möjliga samarbetspartners och investerare. Men, för att lyckas extra bra på mässan måste du känna till en del smarta knep. Vi har sammanställt dem.

1. Välj rätt mässa Det bästa sättet för dig att hitta givande mässor är att fråga dina kunder. Alternativt kikar du in på fairlink.se där det finns förteckningar över det viktigaste mässorna. Och du, i år kan du besöka mässorna du funderar på att delta i nästa år.

2. Betala inte för mycket Det är dyrt att ha en mässmonter. Ett bra alternativ kan vara att dela med en samarbetspartner, om inte annat drar ni kunder till varandra. Om du vill vara själv kan du testa att lägga ett skambud några dagar innan mässan, har du tur finns det plats kvar.

3. Marknadsför dig innan mässan Förmodligen har du inte träffat alla dina kunder. Bjud in dem till mässan och skapa en bättre relation till dem. Det kallas kundvård! Lägg en karta över mässhallen på sin hemsida och markera din monter.

Läs mer om marknadsföring här

4. Placera dig rätt Mässexperter pratar alltid om den gyllene triangeln (som sträcker sig från mitten av lokalen till hörnen till vänster och till höger om ingången). Alternativa “bra” platser är nära toaletter, mat och seminarier.

5. Stick ut Nästan alla montrar ser likadana ut (tråkigt!). Fråga arrangören om du kan få måla väggarna. Alternativt skaffar du tyg i en uppseendeväckande färg (din färg) som du klär montern i. Vips har du skapat något som sticker ut. Lätt va!

Läs 11 tips om gratisreklam för företag här

6. Skärp till dig Och var professionell i montern! Det betyder:

– Var glad och trevlig. Hela tiden.
– Sitt inte ner.
– Ät inte.
– Drick inte.
– Rök definitivt inte, och lukta inte rök heller.
– Stäng av mobilen.
– Och du, slösa inte din värdefulla tid på människor som inte är intresserade.

7. Muta Det mest effektiva tricket om du vill locka mycket folk. Alla bjuder på godis och pennor. Du är smartare än så och delar ut gratissaker som folk verkligen vill ha. Kylskåpsmagneter är till exempel jättebra marknadsföring.

8. Visa dina nyheter Mässor är ett utmärkt sätt att visa upp dina nyheter. Berätta för media att du ska göra en lansering.

Tips om hur du skriver ett pressmedddelande

9. Gå på upptäcktsfärd Du är inte på mässa för att sälja utan för att bygga nätverk. Det gör du dels genom din monter, men det är minst lika viktigt att du besöker alla andra och söker samarbeten. Se till att ha en back-up så att du kan gå omkring när tillfälle ges.

10. Spetsa montern Din monter ska sticka ut och vara inbjudande. Se till att ha sittplatser, då stannar folk längre. Ha också en visitkortsskål där människor får lägga sitt visitkort om de vill ha ditt nyhetsbrev.

11. Håll ett seminarium På de flesta mässor finns det en möjlighet att hålla ett seminarium. Det är bra av två anledningar. Dels får du uppmärksamhet från besökare, press, branschmänniskor och möjliga samarbetspartners/kunder. För det andra ser folk dig som en expert inom ditt område. Vart tror du att de vänder sig om de behöver en tjänst som liknar din? Se till att bjuda in folk innan, och låt titeln på seminariet vara lockande.

12. Ha en tävling Kanske det bästa tipset av alla. En tävling lockar massor av människor till din monter, speciellt om priserna är bra. Gör inte frågorna för svåra, ingen orkar lägga för mycket tid. Ha alltid en utslagsfråga, och låt alla frågor handla om dina produkter. Se också till att alla skriver sina e-mailadresser på tävlingskupongen. Ta-da, du har ett potentiellt kundregister.

13. Följ upp VIKTIGT! Nu har du en massa potentiella kunder, missa inte dem. Ring samma vecka, sen glömmer de bort dig och din produkt.

Läs fler tips om mässor här

Vad säger Wikipedia om mässor?




Försäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020