BETA

11 steg till gratisreklam

12 januari, 2008

Reklam behöver inte kosta någonting, så enkelt är det. Det...

Reklam behöver inte kosta någonting, så enkelt är det. Det är fantasin, och inte plånboken, som bestämmer hur många kunder du får. Vi har sammanställt våra 11 bästa tips om hur du fixar gratisreklam utan att belasta din pengapung. Läs och lär om du är företagare eller starta eget-aspirant.

Låt andra betala dina annonser Reklamutskick är dyrt men det kan ge bra respons om du gör rätt. Till att börja med är det onödigt att betala. Jaha, och hur kan jag undvika det då? Jo, du kontaktar helt enkelt andra företag som vill nå samma målgrupp som dig och erbjuder dem att vara med på din annons mot en liten kostnad. Säg att du ska trycka upp 10 000 flygblad till en kostnad av 5 000 kronor. Kontakta fem andra företag som också vill synas och för 1 000 kronor vardera får de ha sin logga i din annons. För dem är det billigt, de når ut i 10 000 exemplar för bara 1 000 kronor. Och du behöver inte betala någonting alls trots att det är ditt erbjudande som täcker stora delar av flygbladet. Smart va!

Byt länkar När du bygger din sajt ska du se till att ha ett väl paketerat länkbibliotek. Du kontaktar alla andra som vill nå samma målgrupp som du och erbjuder länkutbyte. Detta brukar inte vara några problem så länge ni inte är konkurrenter. Denna strategi ger två förtjänster: Dels ger varje länk till din sajt ett förbättrat läge på Google (sikta in dig på företag med hög page rank) och dels händer det ju onekligen att kunder hos de andra företagen klickar in hos dig. Bannerutbyten är ett lika bra alternativ.

Här kan du läsa fler tips om sökmotoroptimering

Skapa konflikter Många lokaltidningar (och andra tidningar också, det får väl erkännas) skriker efter intressanta nyheter. Konflikter skapar intresse, speciellt om du är David och din motpart är Goliat (Kommun, landsting, multinationella företag etc). Berätta för tidningarna hur dåligt “jättarna” har behandlat dig som litet företag, och jag kan lova att du har en story i morgondagens tidning. Eller varför inte på tv! Det är lättare än du tror att synas i medierna, speciellt om du blivit dåligt behandlad.

Stick ut! Hitta egenskaperna i ditt företag som är intressanta och annorlunda. Det behöver inte vara företaget i sig, du kanske har en intressant livsstory eller en anställd med elitsimmarbakgrund, vad vet jag. Lyft fram intressanta storys, paketera dem snyggt och sälj in dem stenhårt. Nyckelord: Hitta en ny vinkel!

Missa inte artikeln om att hotta upp företaget

Läck nyheter Börja med att skaffa en god relation till viktiga journalister. När det händer något i din bransch är du först med att berätta det (på ett snyggt sätt). Alla journalister drömmer om ett scoop. I utbyte är det dig journalisten ringer till när han/hon ska skriva någonting med anknytning till din bransch. Här hittar du en artikel om att skriva pressmeddelanden.

Flygblad och visitkort Ha alltid till hands! Låt affärer och andra ställen där dina kunder samlas dela ut dina flygblad. Stå utanför mässor och andra evenemang (med rätt målgrupp). Låt kidsen dela ut dem i brevlådor mot en mindre betalning. Visitkort ska du aldrig snåla med, de har en tendens att hitta rätt kunder.

Gör en kupp Det finns mycket som är olagligt men också många gråzoner. Om du vet att någon ska ta ett flygfoto över din stad kan du skriva ditt företagsnamn stort på en åker. Vet du var tv ska spela in live kan du ju råka gå förbi med en stor skylt med ditt företagsnamn. Om någon ska riva ett hus kan du be om lov att få skriva ditt företagsnamn över en hel vägg. Bara fantasin sätter gränserna. Våga utmana!

Skapa en snackis Lätt som en plätt! Skriv insändare och debattartiklar om din bransch och skicka in till tidningarna. Eller försök slå ett världsrekord och ha media på plats. Engagera folk!

Bli en hjälte För att bli en hjälte måste du slåss mot saker din målgrupp inte gillar. Har du miljöaktivister som kunder tar du upp kampen mot miljöbovar i din bransch. Har du fattiga som kunder strider du mot höga priser. Vinn din målgrupps sympati! Och stå för dina ord.

Fixa ett jättejippo! Journalister, “viktiga” människor och alla andra också för den delen älskar att känna sig speciellt utvalda. Dra igång ett evenemang, en releasefest eller liknande, och bjud in alla som kan vara viktiga för ditt företag (med en exklusiv inbjudan). Gå ihop med andra företag om evenemanget så slipper du stå för kostnaden själv (se första tipset ovan). Är gästerna nöjda har du slagit på djungeltrumman riktigt ordentligt!

Starta ett nyhetsbrev Om du är duktig på något inom din bransch som andra vill veta är nyhetsbrev ett utomordentligt sätt att marknadsföra ditt företag gratis. Vi antar att du har en klädbutik: sätt igång ett nyhetsbrev som berättar om de senaste trenderna, dina nya märken och vilka rabatter du ger till prenumeranterna. Alla nyhetsbrev som inte kostar något, och som ger rabatter, är väldigt populära!

Missa inte vår e-postskola med tips om nyhetsbrev

Sista utvägen Om inget av det andra fungerar (klart att det gör!): Bli en skurk! Varför tror du att de stora modebolagen gör kontroversiella kampanjer? Jo, det har insett att all publicitet är bra publicitet. Den här strategin fungerar speciellt bra om du har tonåringar som målgrupp. Om deras föräldrar stör sig på ditt företag kommer tonåringen garanterat att handla från dig redan i morgon.

Bonustips: Vänta, vi kom på en sak till. Varför inte starta ett korplag (i någon sport) som heter samma sak som ditt företag. Du behöver inte ens vara med och spela själv. Nyttforetag.com lirar från och med 2008 innebandy i Svenska Innebandyligan. Om vi är duktiga? Kom så får du se, vi har i alla fall snygga dräkter!
Personlig utveckling
Levla ditt liv i sex steg med Kjell Enhager (del 1)
Ledarskap & Styrelse
7 framgångsrika vanor alla stjärnföretagare har