Veckans Entreprenör: Fredrik Grönkvist

29 augusti, 2013

Som en riktig nybyggare anlände han till Shanghai för fyra...

Fredrik-Gronkvist-2

Som en riktig nybyggare anlände han till Shanghai för fyra år sedan med inte mycket mer än en laptop och en resväska. Sedan dess har han, utan en enda krona utifrån, byggt upp företaget ScandinAsian.se med kontor i centrala Shanghai. Han har också lanserat en tjänst internationellt vid namn Chinaimportal.com. Idag är de etablerade på marknaden och hanterar årligen inköp för tiotals miljoner kronor för sina svenska kunder. Låt oss presentera Veckans Entreprenör: Fredrik Grönkvist!

Vad vet du idag, som du önskar att du visste när du startade ditt företag?

Att det är extremt beroende framkallande och att det skulle sluta med att jag sitter och genomför den här intervjun i Shanghai. Hade jag vetat det hade jag nog tänkt till en extra gång! Skämt åsido, det skulle vara att jag i ett tidigare skede blev mer effektiv, läste på mer om försäljning och internetmarknadsföring. Jag har startat två verksamheter och båda två har kommit igång väldigt snabbt, sedan 2012 har jag även utvecklat en ny tjänst som skall lanseras internationellt och det är mycket utmanande då jag samtidigt måste lära mig så mycket nytt. Sverige har ju varit en bra marknad då man kan komma igång och synas snabbt, nackdelen var att det aldrig riktig fanns ett behov för mig att gå djupare på exempelvis försäljning och internetmarknadsföring.

Vilka har varit de största utmaningarna hittills på din entreprenörsresa, och hur har du löst dem?

Jag gillar att utveckla produkter och tjänster. Jag är däremot varken jurist eller redovisningsekonom och att hålla koll på alla lagar och regler i Kina har varit minst sagt frustrerande till och från. Faktum är att regelverket på många sätt inte är utvecklat och allt känns ibland som en enda stor gråzon. För oss har det verkligen varit ”trial and error” rakt igenom. Jag har dock som policy att alltid vara överdrivet noggrann med vad som köps och inte köps på företaget. Jag sover hellre bättre på natten än att ge mig på någon form av ”skatteplanering” som kan leda till att man bryter mot lagen.

Det här är också ett land som skiljer sig mycket ifrån Sverige. Att balansera kinesiska leverantörer med svenska kunder har varit en enorm utmaning och jag måste verkligen hålla koll på exakt allt som händer i företaget. Sett till att vi konstant har varor i omlopp är det en monumental uppgift. Lösningen har varit att dela upp ansvarsområde mellan mig och den andra delägaren och att ha en effektiv administration. Numera kan jag göra lika mycket jobb på 3 timmar som de tidigare tog mig en hel dag att genomföra.

Hur hittar du inspiration och motivation för att lyckas?

Skapa en produkt, sen kommer dom! Det är svårt att visualisera framgång som entreprenör innan man själv upplevt det. Själv har jag varit i situationer där det handlat om att lyckas, eller så blir det ingen mat på bordet. Efter att ha genomgått denna process ett flertal gånger så avtar rädslan snabbt och man vågar tro på att man själv faktiskt kan ta fram en vara eller tjänst som andra människor är beredda att betala för. Det är ju det som är grunden. Det handlar om att tro på sig själv, och det är såklart en känsla man bygger upp under lång tid. Däremot måste man börja någonstans och man kan inte förvänta sig att helt plötsligt en dag stå på toppen.

Världen förändras och vi går nu snabbt mot en ekonomi som har ett krympande behov av mänsklig arbetskraft. Detta är en naturlig följd konstant effektivisering och rationalisering som pågått i mer än 200 år. Resultatet är att vi ser en ekonomi i väst som börjar återhämta sig samtidigt som arbetslösheten fortsätter stiga. Det är möjligt att vi inom en relativt snar framtid ser en permanent arbetslöshet på 25 – 30%. Således handlar det till viss del även om tryggheten i att utveckla en talang för värdeskapande.

Vilka är dina tre viktigaste råd till landets småföretagare?

Du behöver inte mycket pengar för att komma igång. Utgå ifrån dina nuvarande intressen och dina resurser. Du behöver inte hoppa av skolan eller säga upp dig från jobbet. När man gör någonting man själv är intresserad av är det inte speciellt tungt att ”jobba” på kvällar och helger, det är en livsstil. Börja med att skissa på en webbsida – det är fantastiskt hur mycket idéerna flödar när man väl tar tag i någonting. Som alltid, det är en process som tar tid och det första steget är att bara börja. Hur saker och ting i praktiken skall genomföras får man komma på senare.

Försök att sätta dina arbetsrutiner i ett system. Småföretagare är inte så effektiva som många tror då tiden går åt till så mycket administration. Nyckeln till framgång är att man kan lägga en stor del av sin tid på värdeskapande aktiviteter som produktutveckling och marknadsföring. Idag är det mycket enkelt att outsourca arbetet genom portaler somOdesk och Elance. På så sätt kan man minimera tiden man lägger på bokföring, administration och uppgifter som inte skaparvärde. Man bör även sätta sina värdeskapande rutiner i ett system och för detta rekommenderar jag boken How to get things done(fruktansvärt tråkig bok, men måste läsas).

Oavsett om man säljer via nätet, över telefon eller på mässor är försäljning en konst i sig. Det är oerhört viktigt att man gör sig införstådd med kundens psykologi och lär sig att presentera sin produkt som gör att den skapar ett värde för köparen. För den som säljer via internet rekommenderar jag starkt Web Copy That Sells (av Maria Velaso) och Convert!(av Ben Hunt).

 

Vill du veta mer om hur man gör affärer i Asien? Läs Fredriks två artiklar med hans bästa tips om import och export vid internationell handel:

Asienexperten tipsar: Så gör du affärer i Kina
Allt du behöver veta om frakt vid internationell handel