Polarbröd är brödtillverkaren som växlar in mot Fossilfritt och hållbart.

22 oktober, 2019

Polarbröd

För sju år sedan bestämde de sig. Polarbröd skulle vara fossilfritt 2022 med hjälp av DB Schenkers tåglösning Norrlandståg.

– Vi påbörjade vår hållbarhetsresa 2012. Då utgick vi ifrån att vi hade bakat bröd i fem generationer, och ställde oss frågan vad måste vi göra för att kunna baka i fem generationer till, ytterligare 133 år, säger Johan Granberg, ansvarig för inköp och logistik på Polarbröd.

Norrlandståg kör mellan Luleå och Stockholm, vilket betyder att alla transporter söder om Gävle sköts av DB Schenker med tåg till Polarbröds olika fryslager i Sverige. 

2018 gick 21 procent av Polarbröds produktion på export och transporterna hanteras genom olika tåglösningar. Största marknaderna är Norge och Frankrike, men Tyskland är en växande marknad – framför allt de norra delarna. Med andra ord – många mil och mycket att vinna på att göra hållbara transportval.

Alla transporter som ändå måste utföras med lastbil, till exempel från järnväg till fryshus, görs med fordon som drivs av cirka 60 procent diesel och 40 procent HVO (hydrerad vegetabilisk olja) som reducerar koldioxidutsläppen med cirka 90 procent.

Alla miljöbovar ska elimineras

Produktionen
Produktionen i fabrikerna är helt fossilfri sedan Polarbröd investerat i fyra egna vindkraftverk som tillsammans täcker bageriernas behov. Utöver det har man solceller som täcker kontorens elbehov.

Råvaror
Den absolut största miljöpåverkan kommer från råvaror. Där ställer Polarbröd om till att använda mjöl som är snällare mot naturen och samarbetar med andra för att jordbruket ska bli hållbart på lång sikt.

Förpackningar
Förpackningarna är också ett problem att få fossilfria till hundra procent. Idag tillverkas plastpåsarna till stora delar av sockerrör vilket gör dem fossilfria till 86 procent.

Fakta om Norrlandståg

  • DB Schenkers Norrlandståg är ett samarbete med Schenker Åkeri, Real Rail och Sandahlsbolagen.
  • I dag trafikeras sträckan med totalt 13 vagnar i båda riktningar. Ett lok klarar max 22 vagnar.
  • Schenker Åkeri har tio lastbilar med släp som kör på Norrland från Mälardalen. Sju av dem har nu lyfts över på tåget.