Så gör ditt företag lönsamma inköp

28 september, 2011

Hur ser egentligen inköpsprocessen ut i ditt företag? En effektiv...

Hur ser egentligen inköpsprocessen ut i ditt företag? En effektiv inköpsprocess är nyckeln till lönsamhet och därmed mycket viktigt. Här finns många sköna slantar att spara om du bara ger det lite omtanke. Vi har tipsen som hjälper dig att öka vinsten genom att få koll på företagets inköp, självklart delar vi med oss av tipsen till dig.

Det brukar sägas att varje sparad krona är värd lika mycket som 10 kronor i intäkter. Med det i åtanke får du här tipsen som hjälper dig att
förbättra inköpsprocessen.

Inköpsprocessen
Se över företagets inköpsprocess. Hur väljer ni leverantörer? Hur skrivs avtalen? Hur bevakas avtalen? Har ni en effektiv inköpsprocess kan ni spara tid och pengar som i stället kan läggas på företagets kärnverksamhet.

Det finns system för detta, men som småföretagare räcker det med en förteckning av leverantörerna i ett excelark, där ni också noterar
villkor och uppsägningstider.

Just in time
Ditt företag måste ha varor och material i rätt tid, men vill helst inte ha kostsamma lager i onödan. En mindre buffert bör du alltid ha hemma, men i övrigt kan det vara lämpligt att jobba efter principen ”just in time”. Det innebär att du får leveranser precis när det behövs i ditt företag.

Detta kan vara lite riskfyllt och kräver kompetenta leverantörer och distributörer, men det kan det vara värt för att slippa risken med ett stort lager.

Välj rätt leverantörer
Sätt upp en kravlista som ni använder i urvalet av leverantörer. Dessa bör ha enkla och funktionella system både för försäljning och reklamationer. Grundregeln är också att ni ska ha så få leverantörer som möjligt för att slippa administrationen.

Vad är viktigt för ditt företag? Är det priset? Leveranstiden? Tillförlitligheten? Välj leverantör utifrån era krav. Kom ihåg att det är du som väljer leverantör – du kan alltid byta till en bättre. Se därför till att inte stänga in dig i långa avtal.

Logistik
Var noggrann när du väljer speditör och fraktsätt. Visst kan det vara bekvämt att låta leverantören sköta transporten, men då förlorar du å andra sidan kontrollen över leveransen.

Inköparens uppgift är att balansera inköpta volymer och effektiva transportmedel med ett acceptabelt lager. Allt till en så låg kostnad som möjligt.

Priset
Priset är inte enbart den ordinarie prislappen. Hur ser möjligheterna ut? Finns det möjlighet att dela upp leveransen tidsmässigt? Volymrabatt? Årsbonus? Service? Kredittid?

Gör en samlad bedömning av inköpet, det bästa priset kanske inte är långsiktigt försvarbart.

Smarta rabatter
Det finns tjänster som ger företagare rabatter på vanliga inköp som kontorsmaterial, bensin etc. Lessmore och Småsam är bra exempel, men även företagarorganisationer ger dig förmånliga avtal. Gå varje år igenom företagets kostnader för att se vilka ni kan sänka till nästa gång.