Inköp till företag

18 oktober, 2012

Ja, det låter ju ganska självklart – inköp är väl...

Ja, det låter ju ganska självklart – inköp är väl inköp? Men när det gäller just inköp till företag så har termen en lite mer komplicerad betydelse än om du som privatperson ska handla mjölk i livsmedelsaffären. Här handlar det om att använda sig av strategi och taktik, för att välja de bästa och mest långsiktiga lösningarna som blir lönsammast för företaget.

Inköp
Till skillnad från lekmannens något impulsiva köpbeteende, behöver inköparen på ett företag planera genom att först identifiera vilka behov som finns inom företaget. När behovet är fastställt och man vet vilken produkt eller tjänst som behövs för att uppfylla behovet, behöver man bestämma vilka krav man har på produkten.

Därefter får man göra en analys av leverantörsmarknaden för att hitta en leverantör som uppfyller de kraven. När man väl bestämt sig för en leverantör lägger man upp en budget och kontaktar den tilltänkta leverantören för en upphandling.

När du ska göra inköp till ditt företag är det en hel djungel av olika termer och uttryck som du behöver förstå dig på för att kunna arbeta smidigt.

Här följer en förklaring av några av de vanligaste inköpstermerna.

Ramavtal
Ett ramavtal är precis vad det låter som, ett avtal som fungerar som en ram för alla inköp som sker via just den leverantören. I ramavtalet anges övergripande villkor som reglerar alla så kallade avropsordrar, dvs de underavtal som skrivs gällande en viss beställning. Det kan exempelvis vara leveranstider, pris, betalningsvillkor och avtalstid.

I varje avropsorder anges sedan kompletterande information och specifika villkor som gäller för just den beställningen, såsom specifikation av vilken vara som ska beställas, kvantitet, fakturareferens, samt plats och tidpunkt för leveransen. Denna typ av ramavtal brukar även kallas avropsavtal, vilket är den vanligaste formen av ramavtal.

Det förekommer även andra typer av ramavtal, men de flesta är i någon form baserade på samma princip som avropsavtalen.

Avtalstrohet och avtalstäckning
Avtalstrohet innebär att alla köp görs inom de förbestämda processer och från de leverantörer som företagets inköpsavdelning har godkänt. För att uppnå god avtalstäckning bör företaget göra de flesta inköpen via tecknade ramavtal.

Köp som sker utanför ramen av ett tecknat avtal brukar kallas för ”vilda köp”. Avtalstrohet är särskilt viktigt när det gäller produktionsmaterial, eftersom kvaliteten på de inköpta varorna är avgörande för kvaliteten på företagets egna produkter.

Diarium
Ett diarium är ett register som innehåller all inkommande och utgående korrespondens som sker under en upphandling. Diarium tillämpas oftast vid offentliga upphandlingar och förvaras då hos den upphandlande enheten.

Hos privata företag är det vanligare med enklare avtalsregister eller projektdiarium.