Inköp – Steg-för-steg-guide för företag


20 augusti, 2012

Varken ditt eller någon annans företag kommer ifrån inköpsprocessen. I...

Varken ditt eller någon annans företag kommer ifrån inköpsprocessen. I grund och botten handlar ett vinstdrivande företag med god omsättning om att göra billiga inköp och sälja dyrare, och därför har inköpsarbetet en mycket stor betydelse. Planering och framförhållning är också två av de viktiga nyckelorden för smidigt flytande inköp. Här får du veta hur du gör!

Viktigt med rutin
Eftersom inköpen innebär stora utgiftsposter är ett bra råd att du har en väl inarbetad rutin för detta. Efter tid får du känsla för hur snabbt dina varor eller tjänster omsätts.

Skilj på inköpen
Skilj på det du köper in som lagervaror och det som är förbrukningsvaror. Det är lagervarorna och investeringsvarorna som uppgår till de stora beloppen så var noggrann med planering och framförhållning. De små förbrukningsvaruinköpen är dock också viktiga att planera så att det inte uppstår onödig frustration då exempelvis papper eller annat plötsligt är slut.

Bygg upp lagom stort lager
Ett onödigt stort lager kostar mycket pengar och ett litet och bristande lager medför att kunderna blir irriterade på långa väntetider av de varor de beställer från dig.

Bevaka lagrets storlek och omsättningshastighet
Lagerhållning binder som sagt kapital så att ha koll på omsättningshastigheten är lika viktigt som att ha koll på företagets ekonomi. Satsa på ett bra lagerprogram som håller koll på hur stora volymer du har i lager och när det är dags att beställa nya varor. Mängder av företag erbjuder olika sådana lagerprogram så gör en enkel sökning på internet.

Känn till din varas beställningspunkt
Beställningspunkten för dina lagervaror kan beräknas genom att dela varans förbrukning med antalet dagar och sedan multiplicera med leveranstiden. Förutsatt att leveransen inte blir försenad kan denna beräkning medföra att du får en ny leverans samtidigt som du sålt slut din sista vara.

Bra leverantörer
Tänk noggrant igenom vilken leverantör som skulle passa bäst för ett samarbete med just ditt företag. Om det gäller dyrare inköp så är det klokt att begära in offerter från flera olika leverantörer och sedan jämföra och se vem av dessa som kan leverera den billigaste och bästa varan eller tjänsten. Det är även smart att arbeta upp en god och vänskaplig relation med din leverantör, då det blir lättare att förhandla om inköpspriser.

Gå kurser och utbildningar
Det finns matnyttiga kurser att gå för den som vill få ytterligare kunskaper inom inköp och dessa varierar i längd och kostnad. Olika kurser vänder sig både till dig som precis startat ditt företag och till dig som vill fördjupa dig för att optimera och stabilisera ditt företags omsättning ytterligare.