Välj rätt betallösning och spara därmed pengar

24 mars, 2015

Smelink hjälper dig med rätt betallösning för din webshop!

När du ska starta en webshop och ska välja ska...

När du ska starta en webshop och ska välja ska betallösning påverkas både dina driftskostnader och din försäljning. Denna guide ger dig tips på hur du ska tänka för att välja rätt betallösning.

Det är flertalet faktorer att ta hänsyn till när du ska välja betallösningar till din webshop. Betalningsprocesserna ser annorlunda ut, även betalsätten som kan kosta per månad eller per transaktion. Som nystartat företag vill du troligtvis hålla så låg kostand som möjligt, och kan i startskedet bara erbjuda en betallösning. Ta reda på vad din målgrupp föredrar för betalsätt.

Här följer sex tips som hjälper dig att välja betallösning:

1. Analysera din målgrupp

Ålder, kön och plats är alla faktorer på vilket betalsätt som föredras. Det är därför viktigt att analysera sin målgrupp så att du är säker på att du erbjuder bästa möjliga betallösning. Enligt undersökningar föredrar svenska e-handlare att betala i denna ordning; kortbetalning, fakturabetalning och direktbetalning via Internetbank. De två viktigaste faktorerna är att det är enkelt och säkert. Läs mer här: DIBS årliga rapport om e-handel för 2013

2. Fördelar med de olika betallösningarna

Efter att du analyserat din målgrupp är det dags att tita på det genomsnittliga ordervärdet du förväntar på de beställningar du räknar få per månad. Räknar du med att få låga ordervärden passar kortbetalning bättre än fakrurabetalning, konsumenten kommer undan fakturakostnader.

  • Klarna exempelvis passar dig med som vill slippa processen att driva in obetalda fakturor själv.
  • Payson Faktura passar dig som räknar med ett högre ordervärde, då konsumenten troligtvis hellre betalar med faktura. Med detta alternativ betalar du per transaktion.
    Paypal om du räknar med att du inte kommer att få in så många beställningar varje månad. Du tjänar på att välja denna betallösning med som har låg eller ingen månadskostnad och istället betalar per transaktion.
  • Kortbetalning med DIBS lönar sig om antalet beställningar är högt eller har låg transaktionskostnad och istället en högre månadskostnad.

3. Välj e-handelsplattform med rätt betalmöjligheter

Man kan tro att alla e-handelsplattformar erbjuder alla betallösningar, men så är inte fallet. Därför är det viktigt att du med omsorg väljer en plattform som erbjuder de betallösningar du kommer vilja använda i startskedet och eventuellt vilja byta till i framtiden.

4. Fler betalsätt genererar fler affärer

Det kanske är så att du får fler kunder om du erbjuder flera betalsätt. Men innan du kopplar på alla möjliga betalalternativ är det viktigt att du räknar på vad de olika betallösningarna kostar per månad och hur många fler affärer du tror att de genererar. I slutändan kanske det ändå bara jämnar ut sig. Här är det viktigt att du sätter dig ner och räknar på olika scenarion innan du tar beslut.

5. Etablerade betallösningar skapar trygghet

Många potentiella kunder känner fortfarande en viss osäkerhet på om de vågar handla på nätet. Man kan få konsumenter att känna sig säkra genom att bygga på trygghetsfaktorer. Var tydlig med att du är seriös, ha med information om ditt företag, ha en tydlig och professionell design och välj betallösningar som är välkända.

6. Gör det enkelt för kunden att betala!

Rubriken säger allt! Ha en enkel design, bra produkttexter och tydliga köpknappar på dina produkter. Undvik betallösningar som skickar vidare kunden till diverse sidor innan köpet bekräftas. Ge dina kunder en smidig betalningsupplevelse så kommer fler av dem gå hela vägen samt återkomma!


 

Dags att starta webshop eller förnya din befintliga butik?

Vi på Smelink.se hjälper dig med allt du behöver för att öka din försäljning på nätet:

Läs mer om att starta webshop hos Smelink.se