5 saker du bör tänka på när du ska starta webshop

10 september, 2014

webshop, google, markandsföring, sociala medier, blogg

Innan du investerar i din webshop är det viktigt att...

Innan du investerar i din webshop är det viktigt att planera och organisera.

Här har vi samlat fem smarta tips på saker som du bör tänka på!

1. Marknadsanalys

Innan du startar din webshop är det ytterst viktigt att göra en marknadsanalys. Analysen kommer att ge dig en uppfattning på efterfrågan av dina produkter, kundernas sökbeteende och konkurrenter.

Ett bra verktyg för att mäta efterfrågan av produkter är Google Trends. Med hjälp av detta verktyg kan du hänga med i trenderna på nätet samt se antalet sökningar. Google Trends ger dig en överskådlig bild över hur potentiella besökare söker.

Analys av konkurrenterna är också en viktig del i research processen. Du kan inspireras av andra företag som säljer liknande produkter, alltifrån pris, service, utbud och upplägg. Du får fler förutsättningar för att konkurrera bättre med din egen webshop.

Till sist bör du även tänka på hur ni skiljer er från andra. Finns det någonting som skulle utmärka din verksamhet? Varför skall kunderna handla just av dig? När du har svarat på den frågan är det dags för dig att gå vidare.

2. Välj en passande plattform för din webbshop

Efter marknadsanalysen är det dags att välja en e-handelsplattform. På marknaden finns det olika system och leverantörer att välja bland. För dig är det viktigt att välja den plattform som tillfredsställer dina behov bäst.

Din budget kommer att styra vilken plattform du väljer, därför är det viktigt att se över olika leverantörer. Jämför vilka kostnader du kommer att ha i uppstart och drift. Vid start av din första webshop är det viktigt att Support ingår i tjänsten. Framförallt med tanke på att man är oerfaren och kommer behöva mycket vägledning till en början.

Funktioner är också en viktig del i valet av plattform. Vilka funktioner du ska ha styrs av vilka produkter du skall sälja och var din marknad finns. Det kan handla allt ifrån att kunna erbjuda olika varianter på en produkt (storlek, färg etc), att kunna sälja till fler länder (extra språk) till olika betallösningar, fraktlösningar och potentiella kopplingar till affärssystem.

Det är viktigt att du pratar med din leverantör hur du har tänkt med din webshop. Utifrån detta bör leverantören genomföra en behovsanalys för att sedan kunna vägleda dig till rätt val av funktioner.

Det viktigaste är att välja en plattform som du kan växa i.

 

3. Design på din webshop. Responsive eller fixed?

Design av webshop ska vara inbjudande och är en trygghetsfaktor för dina besökare. Webshopen kommer att vara företagets skyltfönster och ska uppdateras ofta. Därför är det viktigt att anpassa designen av webshopen till din verksamet. På marknaden idag finns det olika utbud, alltifrån färdiga layouter till helt unika designer som är byggda helt från grunden. Din budget kommer att styra vilken design du kommer att välja. Tänk dock på att det finns leverantörer som erbjuder färdiga grundlayouter som anpassas efter din verksamhet. På så sätt får du en helt unik design.

Kommer din hemsida att besökas av mobila användare? I sådana fall bör du välja en responsive design som gör att din hemsida anpassas efter besökarens skärmstorlek. Detta gäller mobila enheter så som smartphones, surplattor eller datorer.

 

4. Utan trafik, ingen försäljning

Utan trafik (besökare) till din webshop, blir det ingen försäljning. Därför är det viktigt att locka besökare till din webshop. Det finns tre olika sätt:

Direkttrafik är besökare som skriver in din webadress direkt. Trafik utan någon som helst hjälp från sökmotorerna.

Organisk trafik avser trafik som kommer genom sökningar via Google eller övriga sökmotorer. Arbeta med sökmotoranpassat textinnehåll och rubriker (metataggar) för alla produkter. Sociala medier och externlänkning kan också bidra till mer trafik.

Betald trafik är trafik som kommer direkt från annonser på sökmotorerna. Det som är mest förekommande är genom verktyget Adwords. Betald annonsering bidrar till att få fler potentiella kunder till din webshop.

 

5. Kör igång – testa dig fram!

Även om man planerar mycket måste man testa sig fram.  Webshopen kommer aldrig att bli helt klar då man aldrig kan förutsätta hur kunderna kommer att bete sig i webshopen. Man lär sig längs vägen.
Be dina vänner och bekanta att besöka din webshop, berätta om sin upplevelse och ge dig konkreta tips hur du kan förbättra din webshop.


 

Dags att starta webshop eller förnya din befintliga butik?

Vi på Smelink.se hjälper dig med allt du behöver för att öka din försäljning på nätet:

Läs mer om webshop hos Smelink.se