Så skapar du en säljande webbshop

21 februari, 2009

Fler och fler mindre företag använder nätet som ett sätt...

Fler och fler mindre företag använder nätet som ett sätt att hitta nya kunder, och med en snygg och bra e-butik kan du enkelt öka såväl sin omsättning som din kundkrets. Men, det gäller att bygga upp webbshopen på rätt sätt för att få kunderna att handla. I den här artikeln får du tips och råd om hur du bygger en webbshop som verkligen säljer!

När ditt hårda arbete med att få trafik till din hemsida ger utdelning så tar nästa del i säljprocessen vid: Att få kunden att genomföra sitt köp. Besökaren kommer under loppet av några minuter att ta ställning till dina produkter och din webbshop för att i bästa fall genomföra en beställning. Kundens val att beställa är till stor del en fråga om förtroende. Om kunden har förtroende för din hemsida kommer du att få många avslut, om du inte lyckas förmedla förtroende så kommer din webbshops tillväxt att bli betydligt långsammare.

En e-handlare med riktigt stora resurser gör vad handeln alltid har gjort: bygger varumärke genom stora kanaler som TV och bred bannerannonsering. Sannolikheten till köp är mycket större hos en besökare som känner igen ditt varumärke än en som inte gör det, då förtroendet är mycket större för det som känns igen än för det okända. Och det är därför bred reklam som TV används så flitigt av många e-handlare: Snabbt nås hundra tusentals potentiella kunder och webbshoppens namn nöts in.

För de flesta av oss är den här typen av ganska dyrt varumärkesbyggande inte ett alternativ. Men det finns väldigt mycket du kan göra.

Ikoner för trygga betalsätt
Dina kunder har mycket stort förtroende för banker, och speciellt för svenska banker. Genom att ha direktbetalning mot en bank kan du få din webbshop associerad med denna: associationen ger stort förtroende. Lyft fram bankens logotyp och visa tydligt för kunden att han / hon kan lita på er. Även andra välkända betalsätt associerar din webbshop med trovärdighet. Kunden känner igen ”Fakturera mig”-grafiken från andra sajter, ikoner för Dibs, Visa och Mastercard likaså. Grafik från mindre kända lösningar kan också associera trygghet: Bilden på hänglåset med information om SSL från kortbetalningsföretaget är också bra. Och eftersom du vill skapa trovärdighet, välj så vanligt förekommande betallösningar som möjligt. De välkända sätten känns trygga.

Våga vara personlig
Visa upp vilka ni är och ha tydliga kontaktuppgifter. Visa bilder och beskriv vad ni jobbar med. Bilder på personalen är ett första steg för att skapa en relation till kunden. Med ett ansikte får webbshopen ett ansikte och är inte längre anonym, och förtroendet för webbshopen ökar. De tydliga kontaktuppgifterna signalerar att ni är ett företag som det är lätt att kontakta, vilket givetvis känns tryggt.

Blogga och blogga personligt
En välskriven, personlig blogg bygger också på relationen till kunden. Med personlig menar jag givetvis inte att du ska skriva om ditt privatliv, men låt kunden veta att det är en människa av kött och blod som finns bakom texten. Personer litar vi på, och personer som vi har en relation till ger ännu större trygghet. Att bloggen dessutom fungerar som en marknadsföringskanal är givetvis ett stort plus i kanten.

Ha välgjord grafik med beprövad navigation
Din sajt måste givetvis ha grafik vars kvalitet svarar mot de produkter som du säljer. Här är det lätt att bli hemmablind, men försök ändå. Hur skulle en vanlig affär som sålde dina produkter se ut? Hur ser dina konkurrenters sajter ut? Kunden har detta som referensram, och om din sajt inte lever upp mot förväntningarna så tappar webbshopen i trovärdighet. Fråga gärna utomstående och kunder som du har kontakt med om vad de tycker om sajten, och be dem vara ärliga.

Delta i sociala medier
Att ha en grupp på Facebook och ett konto på Twitter är en god idé – du kan här bygga lojalitet och konversera med dina kunder. Förmedla detta i din webbshop. Observera dock att sociala medier bygger på konversation, inte massmarknadsföring. Har du ett twitterkonto eller en Facebook-grupp så förväntas ett visst mått av aktivitet från din sida. Relativt regelbundna uppdateringar och information är bra, men framförallt måste du finnas där för att prata med dina kunder när de har åsikter och frågor till dig.

Det här var några punkter som jag tycker är en god start för att kommunicera din webbshops trovärdighet till och med under din kunds första besök i din webbshop.

Artikeln är skriven av Mattias Asplund som driver 49lights.com