Så lyckas din e-handel i julruschen

15 december, 2010

I USA använder man begreppen ”black Friday” och ”cyber Monday”...

I USA använder man begreppen ”black Friday” och ”cyber Monday” för den mycket markerade starten på julhandeln. Black Friday är fredagen efter Thanksgiving som firas den fjärde torsdagen i november och Cyber Monday är måndagen efter. I Sverige börjar vi julhandla något senare – efter första advent – och det drar igång på riktigt andra veckan i december för att nå sin kulmen de allra sista dagarna före jul.

Julhandeln på nätet varar inte riktigt lika länge utan avtar skarpt någonstans runt Lucia pga stoppdatum för leverans före julafton. Den ökar dock igen i mellandagarna. Söndagar har visat sig vara den mest populära dagen för online shopping, i alla fall under den här tiden på året.

Enligt en undersökning 2009 skulle 79% av svenskarna handla julklappar på nätet. 21% ville inte handla på nätet av oro för att varan inte hinner levereras i tid före julafton och 2% tänkte avstå helt och hållet från julklappshandel på nätet av rädsla för att drabbas av bedrägeri.

Undersökningen omfattade 1.000 personer och genomfördes av YouGov på uppdrag av it-säkerhetsföretaget Verisign.

Hur förbereder man då sin onlineförsäljning bäst inför julen?
Om du inte gjort det tidigare är det dags att analysera din sajts beställningsprocedur. Studera försäljningskanalen (”the funnel”) i Analytics för att se vilken sida eller vilket moment som får besökarna att lämna sidan helt och hållet.

Ställ frågorna

– Är det lätt att beställa?
– Förstår man vad man ska göra och fylla i?
– Går det tillräckligt snabbt?
– Finns det något fält som kan tas bort så att kunden behöver fylla i så lite som möjligt.
– Kan det erbjudas fri frakt eller någon annan fördel?
– Finns det telefonnummer synligt så att det finns en alternativ beställningsväg?
– Finns det betalningsalternativ för de som är osäkra på kortbetalning?

Gör ett utskick till dina kunder de senaste tre månaderna och fråga vad de tycker. Man blir lätt hemmablind för sina egna sidor. Bäst är att fråga de som faktiskt använder din webbutik.

Uppmuntra tidiga köp
Besökare tenderar också att surfa runt flera gånger innan de avslutar sitt köp så analysera ditt data och hitta de mest populära sidorna för att få veta vilka produkter de flesta tycks vara intresserade av. Lyft sedan fram dessa produkter så tydligt som möjligt. Försök uppmuntra till tidigt köp genom olika specialerbjudanden som inte nödvändigtvis behöver innebära en sänkning av priset. Du kanske kan erbjuda lägre frakt eller en present i anslutning till köp.

Anpassa dina Adwords-kampanjer
Eftersom antalet sökningar ökar så kraftigt bör du höja din dagliga budget ordentligt så att du kan ta del i alla visningar. När det gäller detaljhandel börjar trafiken öka efter vecka 41 för att nå sin absoluta topp vecka 50 då folk är ute i sista minuten.

Det är också viktigt att du bibehåller en position på 1-3 för att få så många klick som möjligt. Använd funktionen i Adwords där du väljer att enbart visa annonserna inom ett visst positionsintervall. Du hittar det under kampanjinställning / positionspreferenser. Detta innebär att du kan behöva höja dina bud för att hålla dig över konkurrerande annonsörer.

Uppdatera dina annonstexter så att de inkluderar en tydlig call-to-action dvs en uppmaning att göra något. Tex Beställ nu! eller Beställ före 15 dec för 10% rabatt! eller Beställ 2st idag och få gratis frakt! Inkludera gärna ordet julerbjudande eller liknande. Kom ihåg bara att pausa annonserna när tiden för leverans innan jul gått ut.

Mellandagarna
I mellandagarna görs det också mycket sökningar så passa på och förbered specialkampanjer inför det nya året. Nu är folk ute efter att fynda och göra klipp så låt de koncepten återspeglas i dina annonstexter och på dina produktsidor.

Läs mer på Googles julsajt för de nordiska länderna.

Artikel är skriven av Sylvia Oppenheim på adwordsbloggen.se.