BETA

Öka merförsäljningen i din webbutik

13 oktober, 2015

Smelink tipsar hur du kan göra större vinst i din webshop genom merförsäljning

Öka din omsättning rejält i din webshop genom att uppmuntra din...

Öka din omsättning rejält i din webshop genom att uppmuntra din kund att handla fler produkter. Här är våra tips för ökad merförsäljning.

Merförsäljning i kassan

Kassan i din webshop är ett utmärkt ställe att jobba på med din merförsäljning. Många onlinebutiker ger dig relevanta rekommendationer när du ska checka ut. Tänk på hur det är på Ica – precis före kassorna plockar du ofta på dig choklad eller tuggummi, produkter du inte visste att du ville ha förrän du såg dem där! Fundera på hur du kan göra med dina produkter för att få dina kunder att handla mer.

Andra köpte även…

“Andra köpte även…” kan vara det vanligaste sättet som webbutiker idag jobbar med merförsäljning. Genom att exponera rekommendationer på produkter som har med vad andra kunder köpt, ökar chansen att de handlar mer. Kunderna känner att de blir en del av en gemenskap, vilket är en positiv känsla.

Tips på merförsäljning i din webbshop

När man har valt en produkt på Zalando dyker rekommendationer upp undertill.

Rekommenderade tillbehör

Många produkter som säljs online är helt eller delvis beroende av tillbehör. Om du exempelvis köper en TV kan det hända att du även vill ha ett väggfäste eller videokablar. Statistik visar att om du presenterar relevanta tillbehör i kassan så kommer många kunder välja att komplettera sina beställningar. Det är även ganska vanligt att tillbehör ofta har mycket högre vinstmarginal än huvudprodukten vilket ökar din procent på ordern.

På Dustin visas rekommenderade tillbehör när man köper exempelvis en TV.

På Dustin visas rekommenderade tillbehör när man köper exempelvis en TV.

Fri frakt över en viss summa

Många vill slippa fraktkostanden. Är det är så att du inte kan eller vill erbjuda fri frakt på alla ordrar kan fri frakt vid en viss summa få kunder att köpa lite mer – för att slippa fraktkostnaden.

Köp 3, betala för 2

Ett annat sätt att få dina kunder att handla mer är att erbjuda 3 för 2, få det billigaste på köpet. Det är ett vanligt knep i bland annat fysiska klädesbutiker och fungerar även bra online.

Eftersom du måste ge en produkt på köpet måste du dock först räkna på om det lönar sig överhuvudtaget.

Smelink tipsar om hur du kan tjäna mer pengar på din webshop.

Hos CoolStuff kan man ibland välja att köpa 3 av produkten och betala för 2. Ett smart sätt att sälja fler produkter och få upp ordervärdet.

Merförsäljning efter köpet

Fortsätt att satsa på merförsäljning, även efter att dina kunder har handlat. Påminn dem om din butik regelbundet, men undvik att bli tjatig.

Nyhetsbrev

Skicka relevanta nyhetsbrev med tips och produktrekommendationer baserat på vad kunderna har köpt av dig tidigare. För mycket fokus på “Du köpte det här, då kanske du vill ha det här!” kan bli tjatigt så kom ihåg att variera innehållet.

Nyhetsbreven gör att kunderna har just din butik  i minnet när behovet efter liknande produkter dyker upp igen.

Länk tillbaka till webbutiken

I ordermail kan det alltid vara en idé att länka tillbaks till butiken, ifall kunderna behöver köpa något mer direkt. Kanske glömde de något?

Tips och guider

Publicera guider och tips som berättar hur dina kunder använder produkterna du säljer på bästa möjliga sätt. Säljer du köksgrejer kan det vara goda recept. Säljer du kläder kan det vara tips på hur man viker en skjorta riktigt snabbt.  Ja, du förstår konceptet. Bra guider gör att dina kunder får ut mer av dina produkter och blir nöjdare och gärna återkommer till din webshop.


Dags att starta webshop eller förnya din befintliga butik?

Vi på Smelink.se hjälper dig med allt du behöver för att öka din försäljning på nätet:

Läs mer om webshop hos Smelink.se


 
Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.