BETA

Marknadsför din webshop med betald annonsering

4 juni, 2015

Varför annonsera med sponsrade länkar, som AdWords?

En nystartad webshop behöver oftast hjälp för att komma igång...

En nystartad webshop behöver oftast hjälp för att komma igång med försäljningen. Betald annonsering gör att du når din målgrupp samt påskyndar processen. Vi ger dig de bästa tipsen för att lyckas med AdWords, sponsrade länkar, prisagenter, nyhetsbrev, blocket, tradera, samt traditionell marknadsföring.

AdWords och sponsrade länkar

Vad betyder sponsrade länkar? Med sponsrade länkar eller sökordsannonsering menar man att du betalar för de översta platserna på sökmotorerna, exempelvis google. Sponsrade länkar kan vara ett bra tillägg till vanlig sökmotoroptimering. Ofta tar sökmotoroptimering lång tid och kräver mycket jobb för att nå resultat. Google AdWords är det vanligaste verktyget och där köper du annonser i de översta sökträffarna och de i högerspalten. Den stora fördelen med den här typen av annonsering är att du når relevant och intresserad publik då du kan välja exakt vilka sökord annonsen ska visas på. Säljer du träskor kan du synas enbart för de som söker på “träskor” och redan är intresserade av dina produkter.

 

Bilden visar de sponsrade länkarna på google.

Sponsrade länkar, AdWords

De röda inramningarna visar AdWords-annonserna som dyker upp när man Googlar “träskor”. Varje klick kostar annonsörerna pengar.

I Adwords betalar du endast när någon faktiskt klickar på en länk jämfört mot exempelvis en tidningsannons, då betalar du för antalet visningar av annonsen, alltså för läsarna, utan någon garanti att läsaren kommer att besöka din hemsida eller att ringa dig.

När du jobbar med AdWords är det viktigt att du skapar så relevanta annonser som möjligt. Sökorden måste höra ihop med annonstexten som i sin tur hänger ihop med landningssidan på din webbshop. Sökningarna leder till klick och fler klick leder till fler affärer.

Prisagenter (prisjämförelsesidor)

Ett annat bra sätt att få trafik till din webbutik är att göra produkterna i din webshop synliga på prisagenter som Prisjakt och Pricerunner. Du gör det möjligt för dina potentiella kunder att enkelt jämföra priser och specifikationer innan de tar beslut. Du betalar oftast per klick och därför behöver du inte lägga pengar på annonsering som inte ger resultat.

Annonsera med prisagneter.

Annonsera med prisagneter.

Med konkurrenskraftiga priser och bra kundomdömen kan du bli förstahandsvalet när Prisjakts besökare tittar på en produkt du säljer.

Nyhetsbrev

Ge besökarna till din webbshop möjligheten att anmäla sig till ditt nyhetsbrev. I nyhetsbreven ger du unika erbjudanden och tips på hur de kan använda dina produkter. Skaffa en nyhetsbrevsskickare som Get a Newsletter eller Paloma för att förenkla processen att skicka många mail och ställa in automatiska utskick till prenumeranter.

Med en nyhetsbrevsskickare sparar du mycket tid och är definitivt värt att skaffa jämfört med att skicka massmail manuellt. Kostanden för nyhetsbrevskickare varierar, beroende på plattform och antal brev du vill skicka ut per månad. När du väl skriver Nyhetsbreven är det viktigt att du inte enbart fokuserar på erbjudanden utan bygg förtroende och ge mottagaren mervärde genom tips och artiklar om dina produkter.

Tradera och blocket

Var kreativ i din marknadsföring när du startar webbutik. Ett kreativt sätt att nå fler potentiella kunder är att lägga upp några av dina produkter på köp- och säljsajter som Tradera eller Blocket. Annonseringen kostar inte mycket pengar men brukar ge bra trafik till din webshop. För bättre resultat är det viktigt att du skriver bra annonstexter och tar bra bilder av produkterna.

Traditionella annonser

Vad ingår i traditionell marknadsföring? I traditionell marknadsföring marknadsför du dig via annonser i bland annat TV, tidningar och radio. Traditionella annonser kan vara ganska dyrt men är ibland ett bra sätt att bygga upp ditt varumärke på. Du når den breda massa potentiella kunder med ditt budskap.

Eftersom kunden inte kan klicka sig in på TV-, radio- och tidningsannonser, som man gör på en dator, måste du locka in och uppmana konsumenten att aktivt surfa in och besöka din hemsida eller webshop. Din annons behöver därför sticka ut och det kan vara genom ett riktigt bra erbjudande, en rolig reklamfilm eller byggande av förtroende för din webshop genom starka referenser.

Hemsidamarknadsföring och webshopsmarknadsföring

Det är viktigt att du marknadsför din webbplats


 

Dags att starta webshop eller förnya din befintliga butik?

Vi på Smelink.se hjälper dig med allt du behöver för att öka din försäljning på nätet:

Läs mer om webshop hos Smelink.se

Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.