Tre frågor din startsida måste besvara – Hemsida

15 september, 2015

3 frågor din hemsida måste besvara

Genom att ge dina besökare exakt den information de vill...

Genom att ge dina besökare exakt den information de vill ha måste du ha en genomtänkt startsida, på så vis skapas ett intresse för dina produkter. När du börjar jobba med startsidan på din hemsida är det viktigt att du funderar på din målgrupp och syftet med hemsidan. Anpassa innehållet på startsidan efter målgruppen i både språk och upplägg. Exempelvis bör en startsida för ett företag vars syfte är att sälja skor till målgruppen 20-35 år ha ett modernt språk och aktivt leda besökaren till produktsidan där de kan beställa.

Nedanstående tre frågor som måste besvaras för att få fler intresseanmälningar.

1. Har jag kommit rätt?

Bekräfta för dina besökare att de har kommit till rätt hemsida. Visa tydligt vem som är avsändaren bakom informationen på hemsidan.

Logotyp

Att besökaren känner igen sig är viktigt. Din logotyp bekräftar att besökaren har kommit till rätt hemsida som är en del av er grafiska profil som ska finnas med i all er marknadsföring. Logotypen på hemsidan ska vara tydlig och sticka ut. En bra placering för logon är längst upp till vänster på hemsidan.

Huvudrubrik (H1)

Huvudrubriken på startsidan är det första dina besökare läser om ditt företag och den är därför väldigt viktig. Se till att huvudrubriken fångar besökarens intresse och att den på några få ord beskriver företaget, produkten eller största fördelen med att välja er. Om huvudrubriken på startsidan inte är bra kan den bli det sista de läser.

Underrubrik (H2)

Underrubriken ska bygga vidare på huvudrubriken och ge mer ingående information om företaget, produkten/tjänsten eller värdet av att köpa proukten eller tjänsten. Tänk logiskt när du sätter dina rubriker på hemsidan, så att de hänger ihop.

Stödjande bild (eller video)

En bild förtydligar och är ett komplement till dina texter på hemsidan, därför det viktigt att din startsida innehåller en bild som stödjer ditt budskap. Det kan vara en bild på produkten, någon som nyttjar tjänsten eller en illustration som enkelt beskriver de tre stegen som krävs för att bli kund (exmeplevis 1: Fyll i din information, 2: Börja använda produkten, 3: Spara massa pengar).

Översikt över tjänster

Gör det enkelt att klicka sig vidare till det som är relevant på din hemsida. Erbjuder du många olika produkter eller tjänster? Då du exempelvis presentera de populäraste produkterna eller tjänsterna i en lista för att ge besökarna en överblick.

2. Varför ska jag välja er?

Vad tjänar dina besökare på det du erbjuder? Kan du fylla deras behov? Och framförallt, varför ska de välja dig istället för alla andra som erbjuder liknande tjänster?

Fördelar för kunden

Många företagshemsidor listar egenskaper som beskriver hur bra deras produkter eller tjänster är från deras perspektiv. Ta det ett steg längre genom att fundera på vilka fördelar kunden får genom att använda produkten eller tjänsten. Skriv om egenskaperna till fördelar. Vad är värdet för kunden?

Omvandla ditt företags unique selling proposition (USP) till en unique buying proposition (UBP). Fokusera på att ta fram anledningar att kunder vill köpa produkten istället för att vill sälja produkten. Gör undersökningar bland dina kunder. Vilka delar av deras verksamhet har din produkt förenklat?

Sociala bevis

Rekomendationer väger tungt. En av anledningarna att folk köper produkter är att andra de känner eller kan relatera till rekommenderar dem. Du kan öka chansen att dina besökare blir kunder genom att visa några korta citat bredvid ett ansikte på en kund på din startsida. Välj citat som speglar fördelarna för kunden.

Om du använder sociala medier kan du presentera sociala bevis på är att lägga upp en Facebook-sida med många följare eller att skriva hur många nöjda kunder du har.

Trygghet och utmärkelser

Trygghet en en viktig faktor vid köp av tjänster eller produkter. Du kan göra dina besökare tryggare genom att ha med information om olika utmärkelser företaget fått samt certifikat och stämplar som är relevanta för branschen. Många företag har exempelvis ISO-certifakat på sin hemsida för att visa att de är ett tryggt företag.

Relevant och aktuellt innehåll

Dina kunder vill ha en aktiv leverantör där det händer saker regelbundet. Visa på startsidan att företagets hemsida är aktiv genom att publicera nyheter eller artiklar som besökarna har nytta av. Det leder inte bara till att återkommer till hemsidan – utan också att fler handlar av dig.

 3. Vad ska jag göra nu?

När besökarna vet vart de har kommit och varför de ska välja dig är det dags att visa dem vad de ska göra. Det måste vara glasklart hur de ska gå vidare.

Call-to-action

Med call-to-action visar du besökarna vart de ska klicka. Vi går tillbaka till vad syftet med hemsidan är. Är det att få in intresseanmälningar via ett formulär? Eller vill du att dina besökare ska boka en tid? Du ska leda dina besökare till den handling du vill att de ska utföra.

Tydlig navigation

Dina besökare kommer till din hemsida av olika anledningar. Befintliga kunder kanske vill ha kundsupport, andra är potentiella kunder som är nyfikna på dina produkter. Gör det enkelt för alla dina besökare att hitta vad de är ute efter genom tydlig navigation på hemsidan. En meny uppe i toppen med korta och självförklarande namn är lösningen.

Kontaktuppgifter

Många företag missar att tydligt presentera kontaktuppgifter så att besökarna kan nå dem. Ibland måste man leta i flera minuter för att hitta ett telefonnummer, vilket så klart är frustrerande. Bespara besökarna frustrationen genom att lägga dina kontaktuppgfiter i sidfoten samt ha med ”Kontakta oss” eller liknande i menyn.


 

Dags att starta hemsida?

Läs mer om hur du kommer igång med hemsida för företag »