5 steg till enkel optimering & nulägesanalys av din webbplats

21 januari, 2015

Som du säkert vet kan sökmotoroptimering vara väldigt kostsamt, inte...

Som du säkert vet kan sökmotoroptimering vara väldigt kostsamt, inte minst för nystartade småföretagare. Detta är en komplett guide till dig som vill få en överblick av din webbplats där vi tipsar hur du gör en nulägesanalys. Med hjälp av nedanstående punkter kommer du själv att kunna komma fram till eventuella förbättringsåtgärder för din webbplats.

1. Mål

Vad har du för mål med din webbplats? Det kan exempelvis vara att få fler bokningar eller försäljningar. Dina mål ska tydligt framgå på din webbplats.
För att dina besökare enkelt ska kunna genomföra mål kan du bland annat framhäva ”Bokning online” eller ”Fri frakt” redan på startsidan. Detta är ett enkelt knep för du ska fånga besökarnas intresse

2. Marknad

Hur syns din webbplats på sökmotorerna? För att du ska veta hur ditt företag ligger till på sökmotorerna kan du söka på sökmotorerna. Detta för att se vilka sökord som din webbplats positionerar sig bra respektive dåligt på. Du kan se hur många gånger ett sökord söks på (de senaste 30 dagarana) med hjälp av Sökordsplaneraren i Google AdWords.

För att förbättra din position på sökmotorerna kan du bland annat arbeta med ditt textinnehåll på sidan. Se över trafiken på vissa av sökorden och implementera dem texterna på hemsidan.

Trender
Finns det trender inom din bransch? Med hjälp av Google Trends kan du se trender inom din bransch. Där kan du söka på specifika produkter eller tjänster för att se hur aktuella dina produkter är. Du kan även följa statistiken och se om det finns återkommande trender. Du kan använda trender för att få mer kunskap om dina besökare.

3. Konkurrens

Vilka är dina konkurrenter på nätet? Du är säkert ganska insatt i vilka konkurrenter du har runtomkring dig. För att veta vilka dina konkurrenter är på nätet kan du med en enkel sökning på Google få veta vilka konkurrenter som syns på samma eller liknande sökord som din verksamhet.

Här kan du få inspiration till att arbeta mer med relevanta rubriker och textinnehåll på din webbplats. Titta på dina konkurrenters produktbilder- och texter för att samla mer inspiration till att arbeta mer med din webbplats

4. Förutsättningar

Du kan noggrant se vad som kan behövas åtgärdas webbplats utan förkunskaper inom optimering genom att titta på följande punkter:

Bilder – Dina bilder bör vara någorlunda i samma stil och storlek för att få en helhet med övriga webbplatsen.

Bildspel – Använd inspirerande bilder och kort text för att dina besökare ska klicka vidare in på webbplatsen. Det kan exempelvis vara ett erbjudande.

Call-to-action – Har din startsida något som uppmärksammar dina besökare? Om du inte har ett erbjudande kan det vara att du vill framhäva någonting som alltid finns, ”fri rådgiving”.

Struktur – Har du samma upplägg med rubrik och text på dina sidor? Din webbplats röda tråd är viktigt för att besökarna ska få en positiv upplevelse när de besöker den.

Navigation – Se över dina interna länkar. Länkar som finns på klickbara bilder och rubriker så att de leder kunden rätt.

5. SOCIALA MEDIER

Är ditt företag aktivt på sociala medier? Detta innebär att du aktivt uppdaterar så att dina följare kan veta vad som händer på ditt företag. Genom att vara aktiv ökar du möjligheten till spridning på dina produkter och tjänster.

Våga testa!

Efter att du har gått igenom samtliga punkter kan du sammanfatta de viktigaste åtgärderna i en prioriteringslista. Börja med att beta av punkt för punkt. Du får mer struktur och framförallt mer kunskap om i hur din webbplats förändras. Lycka till!


 

Behöver du hjälp med sökmotoroptimering av din hemsida eller webshop?

Vi på Smelink.se hjälper dig att få fler och mer intresserade besökare:

Läs mer om sökmotoroptimering hos Smelink.se