BETA

Så här säljer du med din hemsida!

28 maj, 2015

Enkla tips för en mer säljande hemsida!

En hemsidas syfte är ofta att den ska generera nya...

En hemsidas syfte är ofta att den ska generera nya kunder och vara säljande. Vi ger dig handfasta tips som hjälper dig att lyckas!

Upprepa din call-to-action

Vad är call-to-action? Din call-to-action är den handling du vill att besökarna ska utföra på din hemsida. Som exempel kan det vara ett formulär där besökarna fyller i kontaktuppgifter följt av en knapp med en uppmaning som “Kontakta mig”, “Kom igång” eller “Köp nu”.

 

Det är viktigt att du upprepa din call-to-action på minst ett par ställen på hemsidan, på så vis ökar chansen att besökarna ser den och vet vad de ska göra om de är intresserade av dina produkter eller tjänster. Att repetera din call-to-action blir extra viktigt på långa sidor där besökarna behöver scrolla. Har du bara en call-to-action i toppen av din hemsida kanske du missar vissa intresseanmälningar från besökare som scrollat ner till botten och vice versa. Gå dock inte till överdrift, med call-to-action på för många ställen blir det för uppenbart att du bara försöker sälja.

Call-to-action på den hemsida eller webshop

Med call-to-action leder du dina potentiella kunder till det du vill de ska göra på din hemsida eller webshop.

Bilden visar  är en bra lösning om du har längre sidor som besökarna behöver scrolla i. Då finns din call-to-action både i toppen och i botten av sidan.

Få ner valmöjligheterna

För många länkar och valmöjligheter kan förvirra din besökare och leda till att de inte vet vad de ska göra eller veta hur de går vidare på din hemsida eller webshop. Klicka runt på din hemsida, hur många länkar finns det att klicka på? Hur ska besökarna veta vad som är viktigt? Banta ner antalet val och fokusera på det som är relevant för den aktuella sidan. På så vis får du en mer säljande hemsida.

Fokusera rätt på din hemsida eller webshop.

För många valmöjligheter gör det svårt för besökarna att veta vart de ska klicka på din webbplats. Få ner valmöjligheterna till det absolut nödvändigaste.

 

Bilden visar att fokus ligger på för många för många saker. Fokusera på en sak.

Jobba med kontraster på din hemsida

 

Visa dina besökare vad som är extra viktigt och klickbart. Detta gör du genom att jobba med kontraster på din hemsida. En hemsida med tydliga kontraster är mer säljande än en hemsida med platt och färglös design.

Några idéer:

  • Din call-to-action-knapp bör vara tydlig, stor och av kontrasterande färg mot bakgrund och andra element runt om den. Då sticker den ut mer och genererar såklart fler klick.
  • Det måste synas vad som är klickbart och vad som inte är det. Dina länkar bör ha en annan färg än vanlig text, alternativt vara fetstilta eller understrukna.
  • Dina rubriker bör ha olika storlek beroende på hur viktiga de är. Då blir det enklare för besökaren att skumläsa och få en överblick över innehållet.
Kontraster på din hemsida lyfter fram det viktigaste.

Det är viktigt med kontraster på din hemsida.

Bilden visar att  vi jobbar med storlek och färg för att skapa kontraster mellan rubriker och text samt mellan call-to-action-knappen och det som är runt omkring den.

Färre antalet fält i dina formulär

Förenkla upplevelsen på din hemsida för besökaren. Att fylla i långa formulär med massor av fält och kryssrutor kan associeras till jobb vilket inte alltid är positivt. Generellt sett får du fler intresseanmälningar ju färre fält dina formulär har. Fundera på vad du verkligen behöver ha för uppgifter från dina potentiella kunder. Ibland räcker det kanske med namn, telefonnummer och e-post, eller bara namn och telefonnummer. Behöver du verkligen veta adress, ålder och kön innan du ens har pratat med dem? Korta och enkla formulär är ett ytterligare steg mot en mer säljande hemsida. Få ner antalet fält i dina formulär och ta detaljerna i nästa steg när kunderna redan bestämt sig för att köpa.

Minska ner fälten på ditt formulär på din webbplats.

Minska ner fälten på ditt formulär på din webbplats.

 

 

Ålder, skostorlek och favoritfärger är inte relevant, särskilt inte inledningsvis. Kom ihåg att färre fält och kryssrutor ger fler intresseanmälningar!

Sälj dina fördelar, inte funktioner

Fokusera och skriv om hur du förenklar dina kunders vardag och sparar dem tid och pengar så kommer du få fler intresseanmälningar från din hemsida. Rubriker, texter och call-to-actions bör fokusera på fördelar för kunden, snarare än funktioner och specifikationer på din produkt eller tjänst. Konsumenter svarar bättre på fördelar då de enklare kan föreställa sig hur det skulle kännas att vara kund hos dig och vad de skulle få ut av det.

Visa konsumenten vilka dina fördelar är.

Vilka är dina fördelar? Varför ska kunden välja dig? Gör det självklart för besökaren.

Dina fördelar väger tyngre än funktioner och specifikationer för konsumenter. Vem vill inte spara tid, bli lycklig och spara pengar?


 

Dags att starta hemsida eller förnya din befintliga webbplats?

Läs mer om hur du kommer igång med din hemsida för ditt företag »


 
Inspiration
Vi träffar George Clooney – här är hans 5 framgångstips!
Ledarskap & Styrelse
10 sätt som gör dig mer som Richard Branson