Internet för företagare – del 1

11 februari, 2008

Grattis! Du har en överlägsen affärsidé och kan knappt bärga...

Grattis! Du har en överlägsen affärsidé och kan knappt bärga dig innan du sätter igång och tjänar storkovan i ditt egna företag! Vad kan gå fel? Ett område som många inte planerar in på rätt sätt redan från början är internet-biten. Häng med här och lär dig hur du undviker de vanligaste fallgroparna och hur du samtidigt kan spara en hel del pengar!

Internet
Det allra första du bör tänka på innan du ens startat ditt företag är att du kommer behöva synas på Internet. Det innebär att du snarast bör registrera alla relevanta domännamn såsom dittforetag.se, dittforetag.com, dittforetag.nu etc.

Du behöver inte ha någon webbsida klar för att registrera domännamn, men det är viktigt att du bokar upp de namn du kan behöva nu eller senare. Kostnaden för detta är försvinnande liten. Vänd dig till någon av de stora i branschen, t.ex. Loopia. Eftersom kostnaderna varierar rätt friskt kan det löna sig att jämföra några olika alternativ innan du bestämmer sig. Glöm inte att registrera dig även hos t.ex. hitta.se och Google!

Här kan du läsa mer om internetmarknadsföring och sökmotoroptimering

Vilka programvaror behöver du?
Många lägger ut onödiga pengar på programvaror de egentligen inte behöver. Det finns idag mycket bra fria alternativ till de allra flesta programvaror en nyföretagare kan behöva. Ta gärna en ordentlig titt på t.ex. Openoffice.org (http://www.openoffice.org). På sidan http://mylink.se/87viv2 finner du flera andra förslag på fria alternativ.

Tänker du sköta din egen bokföring rekommenderar vi dock att du använder något av de kommersiella programmen på marknaden eftersom du då får uppdateringar i takt med att regler och annat förändras. Titta även gärna på alternativ till Windows: Dagens moderna Linuxsystem som t.ex. Ubuntu är kostnadsfria och prestandamässigt ofta överlägsna.

Backup & Säkerhet
Allt du lagrar elektroniskt kan du på ett ögonblick bli av med om oturen är framme. Du bör därför snarast iordningställa automatiska rutiner för säkerhetskopiering. Det spelar ingen roll om du har ett backup-program, om det inte sköter sig automatiskt kommer du att glömma bort det och katastrofen är plötsligt ett faktum. Det säkraste sättet att sköta detta är att alltid lagra dina filer centralt – antingen på en filserver eller en nätverksdisk. Förutsättningarna att ordna en automatisk centralbackup i detta läget är också väldigt mycket enklare.

Skifta backup-media ofta! Disk är idag väldigt billigt, men dina data är väldigt värdefulla.

Släpp inte in virus & trojaner!
Virus & trojaner hör inte hemma i ditt företag! Du bör över huvud taget inte ansluta mot Internet om du saknar fullgott virusskydd OCH en brandvägg. Det finns mycket du med enkla medel kan göra för att aktivt minska risken för tråkiga angrepp och sårbarheter. Förutom virusskydd och brandvägg kan du aktivt välja att använda t.ex. Firefox istället för Internet
Explorer, och Thunderbird istället för Outlook. Dessa fria alternativ är generellt säkrare och
innehåller färre säkerhetsproblem.

Läs del två i vår serie om internet för företagare

Artikeln är skriven av Lasse Johansson, IT-expert och mannen bakom smeserver.se.

Vad vill du göra nu?

Läsa fler konkreta guider och tips för företag – klicka här.

Läsa inspirerande bloggar från landets främsta företagarexperter – klicka här

Diskutera med andra företagare i vårt forum – klicka här

Läsa de senaste företagarnyheterna – klicka här

Bli medlem och marknadsföra ditt företag utan kostnad – klicka här.