BETA

Ta egna bilder eller köp färdiga?

10 december, 2014

Känner du att dina fototalanger inte räcker till, eller har...

Känner du att dina fototalanger inte räcker till, eller har du svårt att hitta bra webbsidor där du kan köpa bilder? Och hur fungerar det egentligen med användarrättigheter?

Beroende på vad du vill få ut av dina bilder är det bra att gå igenom vilket alternativ som lämpar sig bäst för dig och ditt företag – fotografera själv, anlita en fotograf eller köpa färdiga bilder.

Det spelar roll vem som fotograferar

Vilka bilder du väljer att använda för att representera och presentera ditt företag är viktigt. Dina bilder speglar ditt företag – de känslor, det budskap eller den information som bilderna förmedlar kommer dina besökare att förknippa med ditt varumärke.

Det finns tre olika alternativ för dig när det kommer till bilder:

  • att fotografera själv
  • att anlita en fotograf eller
  • att köpa färdiga bilder.

Det finns för- och nackdelar med alla alternativen så låt oss gå igenom dem så att du kan välja det alternativ som passar dig bäst.

Fotografera själv

Intresset för fotografering och bilder har vuxit under senare år och många äger idag en mer eller mindre avancerad systemkamera. Tror du att det är priset på kameran som gör en bra fotograf? Då tar du fel.

Har du en kamera hemma – använd den! För att komma igång med ditt fotograferande är ett bra tips att studera bilder som tilltalar dig och fundera över varför du gillar dem och inkludera sedan de egenskaperna i dina egna bilder. Det handlar lika mycket om fotovinkel som stämningen i bilden.

Men oavsett om du är en bra fotograf eller ej finns det ett antal för- och nackdelar med att ta egna bilder.

Fördelar:

  • Du äger alla bildrättigheter.
  • Du får unika bilder som ingen annan kan använda.
  • Bilderna är anpassade till ditt företag.

Nackdelar:

  • Det tar tid.
  • Det kräver att du är en duktig fotograf …
    … eller att du anlitar en kunnig fotograf.

Anlita en fotograf
Väljer du att anlita en fotograf gäller samma för- och nackdelar som om du tar bilderna själv, men du kommer att få betala för fotograferingen och den tid fotografen använder för att redigera dina bilder.

Kanske har du någon i ditt kontaktnät som är eller känner en duktig fotograf? Hör dig för men var noga med att specificera vad du vill få ut av dina bilder. Precis som du har i ditt yrke har fotografer olika expertisområden. Därför är det viktigt att du hittar en fotograf som förstår dig och din vision!

Johanna tipsar: Du missade väl inte mitt förra blogginlägg – Hur får du dina bilder att säga mer än tusen ord? 5 tips för bättre bilder.

//Johanna Bohlin
Kommunikationsansvarig på Hemsida24Skatter & Avgifter
Foto av: AdobeStock
Vad är F-skatt och hur ansöker mitt företag om f-skatt?
Starta
Foto av: AdobeStock
Vilken företagsform ska jag välja? Jämför företagsformer här.