BETA

En bild eller tusen ord? 5 steg för bättre bilder

4 december, 2014

Att en bild säger mer än tusen ord, det har...

Att en bild säger mer än tusen ord, det har vi alla hört. Men bilder skiljer sig åt och kan tilltala mer, mindre eller inte alls beroende på hur de hanteras och placeras. Så vad kan du göra för att lyfta ditt varumärke, dina produkter och din hemsida med hjälp av bilder?

Läs vidare och få tips om hur du på bästa sätt kan placera, färgsätta och använda bilder på hemsidan för att förstärka ditt budskap!

Är bilder viktigare än text?

Dina bilder och din text väger lika tungt. För att dina bilder och din text ska samspela på bästa sätt gäller det dock att de håller samma nivå och kvalitet.

Rätt bild ska fånga dina besökares uppmärksamhet, informera dem om produkter och direkt ge en bild av ditt företag och bygga förtroende. Fel bild kan i värsta fall förvirra dina besökare, ge dem fel uppfattning om dina produkter och generellt ge dem ett negativt intryck av företaget.

Genom att använda genomtänkta och intressanta bilder på din hemsida gör du den mer attraktiv. Bilder gör det även lättare för dina kunder och besökare att komma ihåg både ditt företag och dina produkter den dagen de är redo att göra ett köp.

5 tips för bättre bilder

Så hur ska du tänka för att få riktigt bra bilder på din hemsida? Här går vi igenom fem saker som du bör tänka igenom för att få starka och intresseväckande bilder på din hemsida.

1. Människor skapar levande bilder!

Genom att lyfta människor i dina bilder skapar du ett mer livfullt företag. Dina besökare har lättare att bygga upp en känsla för vilka ni är och intresset blir större. Sannolikheten att någon kommer att handla av dig ökar om kunden dessutom får en uppfattning om vilka ni är som driver företaget.

Här är tre bildidéer som gör det enkelt för dig att inkludera människor i dina bilder.

  • Bilder med kunder som använder din produkt eller tjänst – Genom att visa när produkten används blir den mer tilltalande än när du enbart visar produkten i sig. Produkten får ett ansikte och identitet.
Bildredigering, bilder, hemsida, fotografera

 

  • Bilder som visar på starka relationer eller god service till kunder – Det stärker förtroendet för varumärket.
Bildredigering, bilder, hemsida, fotografera
  • Bilder som visar vilka ni i företaget är – Det gör det lättare för era kunder att bygga en relation till dig och dina medarbetare. Fundera på hur du vill att era kunder ska uppfatta er?
Bildredigering, bilder, hemsida, fotografera

Johanna tipsar: Hemsidor med fler bilder har större chans att bli delad i sociala medier än sidor med enbart text. Eftersom att du vill att ditt innehåll och kunskap om dina produkter ska spridas bör du arbeta med bilder på din hemsida.

2. Vilken känsla vill du förmedla?
Vilken känsla vill du att dina kunder ska få när de använder er produkt, provar era tjänster eller tänker på ert företag. Den känslan ska också dina bilder förmedla!

Exempel 1:
 Du driver en catringfirma och har specialiserat dig på bröllop. Ditt mål är att bjuda på vackra och fräscha rätter kryddade med god service. Då är det viktigt att visa ljusa bilder på era finaste uppläggningar och bilder där såväl gäster som brudparet trivs och njuter av den goda maten och framför allt av den feststämning maten bidrar till.

Exempel 2: Driver du istället en sportbar vill du antagligen förmedla en avslappnad känsla med god gemenskap med fokus på sport. När dina besökare loggar in på hemsidan så vill du att de ska få samma känsla som när de fysiskt besöker din sportbar. Här kan du presentera en bild från er unika lokal med storbilds-TV, en bild från en livfull match när det var fullsatt och en bild från baren för att visa ert utbud av öl.

Så här gör du!
Skriv upp de nyckelord, värderingar och visuella egenskaper som kännetecknar ditt företag. Fundera sedan på hur du kan spegla det i dina bilder. Det kan vara en färg, en form, ett avslappnat intryck, en lyxig känsla eller relationen till kunderna.


Johanna tipsar:
  Var inte rädd för att arbeta med bilder i bakgrunden eller i olika sidsektioner i syfte att lyfta produkter eller för att förmedla en känsla.

 

3. Centrera det som är viktigastOavsett hur många bilder du har på din hemsida så har varje bild ett syfte och något speciellt som du vill kommunicera eller lyfta.Prova att beskära dina bilder och plocka bort sådant som inte känns relevant och upptäck hur mycket starkare produkterna eller budskapet tenderar att bli på bilden.

Bildredigering, bilder, hemsida, fotografera

Vill du centrera en del av din bild kan du enkelt göra detta direkt i vårt verktyg.

4. Låt text och bild samspela!
Din bild bör samspela med din text och komplettera eller….

Klicka här för att läsa resten av tipsen!

 

//Johanna Bohlin
KommunikationsansvarigFörsäljning & Lönsamhet
5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär
Digitalisering
Foto av: iStock
5 trender ditt företag måste ha koll på 2020