E-postskolan del 2 – innehåll och grafik

17 november, 2008

Text eller HTML? Det finns mycket att tjäna på att...

Text eller HTML? Det finns mycket att tjäna på att utnyttja de möjligheter som HTML-baserade (grafiska) nyhetsbrev har. Alternativet är att använda ren text, ett enkelt format som kräver minimal teknisk kapacitet. Det har onekligen ett antal fördelar, men faller hårt när det gäller att generera respons. Undersökningar visar nämligen att välgjorda grafiska e-postmeddelanden typiskt ger 30 % bättre resultat än rena textmeddelanden.
Här kommer några bra tips för att lyckas med formgivningen.

Glöm PDF…
Vi tar det enklaste först: Använd inte pdf för dina nyhetsbrev via e-post. Visst är formatet smidigt och välspritt. Dock missar du hela tanken med grafiska nyhetsbrev om du gömmer innehållet i ett pdf-dokument. Med grafiska nyhetsbrev är vi ute efter att snabbt fånga uppmärksamhet och intresse. Måste mottagaren lägga tid på att öppna ett pdf-dokument finns det en uppenbar risk för att de låter bli.

… men glöm inte den grafiska profilen
Försök att motstå frestelsen att använda en helt ny grafisk profil i nyhetsbrevet. Nyhetsbrevet bör vara en naturlig förlängning av hemsidan och företagets övriga grafiska material. Håller nyhetsbrevet samma profil som övrigt material stärks bilden av företaget – går det åt ett annat håll riskerar mottagarna att bli förvirrade.

Använd Multi-part Email
Valet av grafiska HTML-meddelanden innebär inte att du automatisk måste stänga ute den minoritet vars e-postprogram endast stödjer rena textmeddelanden. Det finns en teknisk standard, Multi-part Email, som ger dig möjlighet att i samma meddelande skicka både en grafisk och en textversion. De vars e-postprogram kan läsa grafiska e-postmeddelanden får se detta – de vars e-postprogram endast stödjer textformatet får se en korrekt formaterad version.

Tänk som en löpsedel
Nej, du behöver inte hitta på rubriker som innehåller ”skandal”, ”chock” eller kändisnamn. Däremot kan du genom att tänka löpsedel uppnå mycket. Först och främst hjälper det dig att göra nyhetsbrevets innehåll överskådligt. Mottagarna kan på kort tid ta ställning till om nyhetsbrevet innehåller någonting av intresse och blir därmed mer benägna att öppna även nästa utskick – även om det första utskicket inte innehöll någonting av intresse.

Löpsedelstänkandet bygger på att varje artikel presenteras med en tydlig rubrik tillsammans med en kort ingress och länk till den fullständiga artikeln på en webbsida. Genom att bygga upp nyhetsbrevet på detta sätt uppnår du som avsändare inte bara överskådlighet för mottagaren, utan även en ovärderlig mätbarhet för dig som avsändare. Du får veta exakt vad mottagarna läser, information som du sedan kan använda till att anpassa innehållet i framtida nyhetsbrev så att ni bara skriver om sådant som verkligen intresserar mottagarna.

En bra grund
Stommen i ett bra nyhetsbrev är naturligtvis bra nyheter och artiklar. Förutom detta finns det dock ett antal funktioner och information som du bör ha med för att göra utskicket så bra som möjligt:

• Länk för att se nyhetsbrevet som webbsida på Internet.
• Avregistreringslänk
• Möjlighet att tipsa en vän
• Formulär för att prenumerera (för den som blir tipsad)
• Länk till tidigare utgåvor av nyhetsbrevet.
• Mottagarens namn och e-postadress
• En kort förklaring till varför mottagaren får det aktuella nyhetsbrevet

Missa inte del 1 i vår e-postskola – om att skaffa prenumeranter

E-postskolan är ett samarbete mellan Apsis och nyttforetag.com. På apsis.se hittar du nyhetsbrevstjänster av av mycket bra kvalité till ett mycket bra pris.