Del 2: Så annonserar du på Google

29 april, 2009

För några veckor sedan fick du läsa om vad du...

För några veckor sedan fick du läsa om vad du ska tänka på när du vill synas på Google. Nu tar vi nästa steg och hjälper dig att annonsera via AdWords. AdWords är de sponsrade länkarna till höger i sökresultatet, och ett kostnadseffektivt och enkelt sätt att nå ut för dig som har företag eller vill starta eget.

Innan du ens öppnar ditt konto ska du förbereda din kampanj så att du vet följande:

1. VAD du annonserar.
2. VEM du annonserar för.
3. VARFÖR du annonserar.
4. HUR MYCKET du kan spendera.

Självklart, tycker du kanske. Nja, tydligen är det inte så självklart för de flesta nybörjarkampanjer jag ser är en salig röra av de mest generiska sökord som inte har det minsta med själva erbjudandet att göra.

VAD
Välj ut en endaste produkt eller tjänst du erbjuder. Bara en. Inte två, inte en och en halv, bara EN. Låt oss anta att det är en rattmuff. En rosa rattmuff till och med. Gör sedan en lista på sökord och fraser som någon kan tänkas använda om de letar efter en rattmuff.

Till exempel
Rosa rattmuff
Fluffig rattmuff
Varm rattmuff
Gosig rattmuff
Billig rattmuff
Rattmuff velcro
Rattmuff med motiv
Kall ratt

Lägg märke till att bara ”rattmuff” inte finns med. Det är för generiskt. Alla som söker på något som innehåller ordet rattmuff kommer att se din annons och det är inte alltid rätt målgrupp. Genom att använda två eller fler ord gör du kampanjen mycket mer riktad vilket kommer att ge bättre resultat. Det du är ute efter är inte antalet visningar utan antalet klick som sedan leder till köp.

Om du ändå vill fånga upp så många som möjligt som söker på ordet rattmuff kan du lägga till det som ett ensamt sökord men även lägga till några negativa sökord. Tex gratis, ful, dålig. Sökningar som inkluderar dessa ord kommer då inte att visa dina annonser.

VEM
Att veta vem du annonserar till är viktigt av flera anledningar. Först måste du bestämma vilken geografisk inriktning din kampanj ska ha. Låt säga att du ska sälja rosa rattmuffar till hela Sverige och för sökningar gjorda på svenska. Enligt din erfarenhet är det mest tjejer som köper rosa rattmuffar och de har vid ett par tillfällen uttryckt till dig att dina rattmuffar är ”gosiga”. Aha! Ett adjektiv du kan använda som tydligen stämmer in på målgruppen. Det är också rimligt att anta att folk använder en rattmuff vid kallt väder för att de helt enkelt fryser om fingrarna. Detta beteende är gemensamt för målgruppen och användbart för dig i dina annonser.

Efter att du valt ut sökorden ska du skriva minst två annonser. Detta för att du ska kunna jämföra vilken som presterar bäst så att du sedan kan förfina den till att prestera ännu bättre.

Annonserna får endast innehålla 25 tecken i rubriken och 35 tecken på de övriga raderna. Använd funktionen Granska, Räkna ord i Word så blir det lättare.

Det finns ytterligare ett fält man ska fylla i som besökaren inte ser och det är destinations-URL. Det är sidan man vill att besökaren ska hamna på. I det här fallet är det den sidan i din shop som beskriver just den rosa rattmuffen och relaterad köpinformation. Alltså inte förstasidan på din webbsajt.

VARFÖR
Varför annonserar du? Vad vill du uppnå? Vad är din målsättning? Hur många nya besökare vill du ha? Hur många nya beställningar vill du ha? Skriv ner det här så blir det mycket lättare för dig att utvärdera om din kampanj gett bra resultat.

HUR MYCKET
Hur mycket man betalar för ett klick är egentligen ointressant så länge man går med vinst. Du måste därför ta reda på hur mycket varje kund är värd. Låt säga att dina kunder stannar hos dig i genomsnitt 2 år och beställer 3 gånger om året och varje produkt är värd 350kr. Det blir 2 x 3 x 350 = 2 100kr. Din vinstmarginal säger vi är 40% vilket ger dig en förtjänst på 840kr per kund. Det är upp till dig att bestämma hur mycket av dessa 840kr du vill spendera på att förvärva nya kunder.

Låt säga att 1% av dina klick blir till beställningar. Då måste du köpa 100 klick för att få den beställningen. Din förtjänst per beställning var 840kr vilket betyder att du inte kan betala mer än max 8,40 per klick. Om din klickkostnad dock bara är 1kr per klick kommer du att ha spenderat 100kr för att tjäna 740kr! På det här sättet tar du reda på hur mycket spelutrymme du har att förvärva nya kunder.

Öppna ditt AdWords-konto
Först en liten ordlista: Daglig budget – det maxbelopp du är villig att spendera på klick per dag. CTR – Klickfrekvens (click-through-rate). Hur stor andel av visningarna som blir klick. Bör ligga på över 2%. CPC – Klickbud eller cost-per-click. Det maxbelopp du är villig att betala per klick. Det går att sätta ett belopp för varje individuellt sökord.

Nu är du redo att öppna ditt AdWords-konto och skapa din första kampanj. Gå till adwords.google.se och skapa en kampanj (i standardversionen) genom att följa instruktionerna och kopiera och klistra in sökorden och annonstexterna du förberett innan. Det kostar bara 50kr att komma igång och Google debiterar ditt kort i efterskott.

Om du även vill använda Google Analytics för utförlig statistik och information om dina besökare ska du öppna det kontot med samma e-postadress som du använt för AdWords så att du kan koppla ihop dem. Här hittar du Google Analytics

Var inte rädd för att sätta en daglig budget på ett par hundra kronor. Det är nödvändigt för att se hur mycket trafik det finns att köpa och du kan när som helst pausa kampanjen så att annonserna inte längre visas. Du blir också ombedd att fylla i ditt CPC-bud. Sätt något generellt som 1kr bara för att komma vidare.

När du har gått igenom hela proceduren ska du gå igenom sökorden och kontrollera att det räcker med ett CPC-bud på 1kr. Om det inte gör det kommer Google att säga ”Lägsta förstasidesbud är Xkr”. Då får du ändra till det beloppet eller något högre. När man startar en ny kampanj är Google alltid lite försiktig vilket kan resultera i höga förstasidesbud. Ha lite tålamod bara för så länge dina annonser är relevanta och får klick kommer Google att belöna dig genom att sänka ditt CPC.

Här kan du läsa första delen av vår artikelserie Annonsera på Google

Artikeln är skriven av Sylvia Oppenheim som driver den populära bloggen adwordsbloggen.se.