Allt du måste veta om sökoptimering

10 december, 2012

Om ditt företag inte redan ligger på Googles förstasida på...

Om ditt företag inte redan ligger på Googles förstasida på relevanta sökord är det hög tid att ta tag i sökoptimeringen. Här får du de allra viktigaste (och enkla) tipsen som du kan applicera på en gång. Vi går igenom sökvanor, domäner, adresser, länkar och mycket annat som bestämmer din synlighet på Google. Läs och lär!

Undersök dina kunders sökvanor
Använd Googles tjänst Keyword External Tool (den är gratis) för att ta reda på exakt vad dina kunder söker på. Välj ut de viktigaste orden och fraserna, och bygg din sidas sökoptimering på dessa fakta.

Välj rätt domän och adresser
Det är av stor vikt att ditt viktigaste sökord finns med i domännamnet. Om det inte är möjligt är det smart att skapa undersidor som har dina viktigaste sökord i namnet, till exempel foretaget.se/ skomakare-i-karlstad. Se till att din hemsida har en toppdomän som helst är .se eller .com.

Döp allting rätt
Se till att sidans inställningar harmoniserar med de sökord du vill synas på. Dina viktigaste sökord ska finnas med i ”Title”, ”H1-H4”, ”Meta Description” och gärna i löpande text. Tänk på att göra varje undersida unik, många gör misstaget att ha samma inställningar på hela sajten.
Om du är osäker på vad ovan betyder (vi förstår dig, men egentligen är det ganska lätt!) rekommenderar vi fördjupad information på mittföretag.com.

Länkar är helt avgörande
De sidor som hamnar högst i sökmotorerna har nästan alltid bra och många inlänkar, alltså andra sajter som länkar till dem. Länkar kan du dels få genom att anmäla dig till olika kataloger på nätet, dels genom att dela material i sociala medier.

Andra sätt att få länkar är att få bloggar att skriva om ditt företag med en länk till din sida, eller genom att byta länkar med seriösa sajter som är relevanta.

Om möjligt, se till att de länkar du får innehåller dina viktigaste sökord. Det är mycket bättre för din rankning om det står ”Skomakare i Karlstad” som länktext i stället för ”Johanssons.se”.

Ett annat smart sätt att få inlänkar är att låta andra sajter återanvända ditt innehåll, så länge de redovisar källan med en tydlig länk.

Glöm inte de interna länkarna
Även de interna länkarna på din sajt bör döpas rätt och tydligt med relevanta sökord – då förstår Google att din sida är relevant i sammanhanget.

Glöm inte en sitemap
En bra sitemap, som du länkar till på din sajts alla sidor, underlättar Googles indexering av alla sidor på din sajt. Döp din sitemap till just Sitemap, och låt den indexera alla undersidor på hela din sajt. Detta är ett mycket viktigt tips!

Satsa på ett smart innehåll
En sajt med intressant innehåll får alltid fler länkar och rekommendationer, vilket leder till fler besö- kare och kunder. Dela gärna med dig av experttips, topplistor, nyheter och liknande på din sajt. Tänk på att allt ditt innehåll måste vara unikt, Google märker direkt om du ”lånat” någon annans innehåll och straffar då din sajt. Ett smart sätt att få ett mer unikt innehåll är att låta besökarna dela med sig av kunskap, till exempel genom ett forum, kommenta- rer eller gästinlägg.

Var aktiv i forum, bloggar och sociala medier
När du skriver i forum, kommenterar bloggar och är med i dialogen på sociala medier skapar du intresse, länkar och besökare. Tänk på att inte sälja direkt i dessa kanaler. De som lyckas bäst är ofta de som delar med sig mest av relevant innehåll.

Jobba med bilder och videor
Alla bilder på din sajt bör döpas med relevanta sökord och ”Alt-taggas”. Om möjligt rekommenderar vi dig också att ha videor på din sajt, som även de döps med dina viktigaste sökord i åtanke. Google ger ofta relevanta videor hög status i sökresultatet.

Översätt till fler språk
Om du har ambitioner att skaffa utländska kunder (eller svenska kunder som inte kan svenska) kan det snabbt ge en bra besökarökning att översätta sidan till fler språk. Detta är inte det första steget du bar ta – men det är relevant när ditt företag vill ta nya marknader.

Uppdatera ständigt
Google gillar sidor som ständigt uppdaterar sitt innehåll. Ett enkelt sätt att göra detta är att ha en blogg, där du med fördel delar med dig av smarta tips och nyheter från din bransch. Se även till att uppdatera gamla sidor med nytt innehåll, då får de nytt liv i sökmotorerna. Glöm inte att internlänka mellan relaterat material.

Håll koll på statistiken
Du kan enkelt hålla koll på allt som händer på din sajt genom enkla verktyg, till exempel Google Analytics (kostnadsfritt). Här ser du exakt hur dina besökare beter sig, var de kommer ifrån och hur de reagerar på ändringar på din sajt. Använd dessa mycket relevanta fakta till att ständigt testa och följa upp förbättringar.

Bygg en widget
Om du har en sajt med intressant innehåll finns det garanterat fler som vill ta del av den. Bygg en ”widget” (sök betydelsen på Google) som tillhandahåller det viktigaste materialet från din sida, och som an- dra sajter kan lägga upp hos sig för att få relevant innehåll. En bra och nyttig ”widget” kan ge många länkar och den behöver egentligen inte innehålla så mycket mer än ett nyhetsflöde från din sida.

Sätt ditt företag på kartan
Anmäl ditt företag till Google Maps, ange relevanta sökord och du kan hamna på den karta som många gånger hamnar högst upp I Googles sökresultat. Detta är kostnadsfritt.