5 bästa tipsen för sökmotoroptimering av din hemsida

1 september, 2015

Smelikn ger dig 5 bästa tipsen på att sökmotosoptimera din hemsida.

Att sökmotoroptimera din hemsida hjälper dig att klättra på Google...

Att sökmotoroptimera din hemsida hjälper dig att klättra på Google och få fler besökare. Vi delar med oss av våra mest effektiva tips och råd för att göra det själv.

1. Sökmotoroptimering måste planeras

Innan du börjar sökmotoroptimera din hemsida bör du planera och lägga upp en strategi. Detta för att du slipper göra dubbelt arbete och du har något att utgå från när du optimerar.

Konkurrensanalys

Vi föreställer oss att du är en skoaffär i Jönköping. Du vill ligga etta när man Googlar ”skor”, det vill alla skoaffärer. Man måste börja med att vara realistisk. När du satsar på ordet ”skor” konkurrerar du med hela Sverige.

Du måste nischa dig för att lyckas bra på Google. Därför är det lämpligt att börja lokalt. Finns det många andra skoaffärer i Jönköping? Några som är större än dig? Hur jobbar de? Vilka ord syns de på? Vad gör de som är bra på sina hemsidor? Undersök och lär dig konkurrensen så blir det lättare att konkurrera.

Vilka sökord ska du satsa på?

Fundera på vilka ord du vill synas på. Vad kan dina potentiella kunder tänkas söka på? Hur söker du själv på Google? Tänk dig in i dina kunders situation. Någon som är ute efter skor i Jönköping kan ju exempelvis söka på ”skor Jönköping” eller ”träskor i Jönköping”.

Du kan nischa dig ytterligare genom att satsa på sökord som har att göra med mer specifika varumärken du erbjuder. Det är lättare att hamna högt på ord som färre satsar på.

2. Skapa unikt innehåll

Ge besökaren en anlending att återkomma

Google känner av när unikt innehåll skapas och prioriterar hemsidor som regelbundet publicerar detta. Att ge dina besökare något av värde (tips eller branschnyheter) är därför inte bara bra för besökarna utan även för din hemsidas position på Google. Du får inte kopiera andras texter eller guider. Den som publicerar innehåll på webben först ses av Google som ursprungskällan och det blir värt extra mycket. Bra innehåll ger också dina besökare en anledning att återkomma och chansen att de konverterar till kund ökar.

Skriv sökmotoroptimerade texter

Texterna du skriver är en av de huvudsakliga punkterna Googles robotar tittar på när de avgör vilken position du ska få i googles sökresultatslista. Här är några tips för sökmotoroptimerade texter:

  • Skriv sökord och sökfraser i texterna.
  • Börja en mening med ett sökord.
  • Använd kursivt eller fetstilt på nyckelorden för att visa att dessa ord är extra viktiga.
  • Upprepa inte ett sökord för många gånger, det hjälper inte för sökmotoroptimeringen.

Jobba med undersidor

Använd olika undersidor för olika innehåll på hemsidan. Om ditt innehåll är spretigt på en och samma sida blir Google förvirrat och ger dig sämre resultat. Exempelvis kan du skapa en undersida för varje tjänst eller produkt du har. Då kan du beskriva bara den tjänsten mer ingående utan att prata om för mycket annat. Detta sätt att jobba gynnar både sökmotorerna och för besökarna.

Varje undersida får en egen sökväg, exempelvis har vår undersida som handlar om sökmotoroptimering sökvägen www.smelink.se/sokmotoroptimering.html. För Google är det viktigt att sökvägen innehåller ord som beskriver innehållet.

 3. Rubriker, bildtitlar och metataggar

Sökmotoroptimera rubriker

Google älskar struktur. För att ge dina texter en tydlig struktur och göra dem lättlästa ska du dela upp dem med beskrivande rubriker. Rubrikerna hjälper Google att förstå vad som är viktigast på sidan och vad texterna handlar om. Använd dina viktigaste sökord och fraser i början på rubrikerna. Exempel på dålig rubrik: ”Välkommen till oss” innehåller inte ett enda ord som någon kan tänkas söka på. Exempel på bra rubrik: ”Sökmotoroptimera rubriker”, beskriver vad textstycket handlar om.

Metataggar: Titel, beskrivning och sökord

För att beskriva för Google vad just den sidan handlar om, kan du på varje undersida på din hemsida ange olika metataggar.  Du kan oftast ställa in detta i ditt CMS-verktyg.

Titel (title)
En kortfattad titel för sidan som ska innehålla ca 60 tecken, inklusive mellanslag. Titeln visas i blått i Google-resultat samt uppe på fliken i din webbläsare. Använd sökorden i början på meningen. Testa om din titel får plats här.

Beskrivning (description)

Under titeln på Google visas stycket som är beskrivningen. Här får det plats ca 160 tecken. Få med dina viktigaste sökord och försök att komma upp i 150 tecken, google älskar bra beskrivande texter. Tänk också på att texten ska få läsaren att vilja klicka sig in på din hemsida för att läsa vidare. Sidan de landar på ska innehålla det de förväntar sig.

Sökord (keywords)
Får var sökord viktigt i sökmotoroptimering, men är nu nästan helt uteslutet. Sökord påverkar alltså inte Google-resultaten märkbart längre. Det skadar dock inte att skriva in 3-5 sökord med ett kommatecken mellan då vissa sökmotorer fortfarande har med dem i sina beräkningar.

Döp dina bilder

Ge dina bilder ett namn för att Google ska förstå vad de visar. Filnamnet på en bild direkt från din kamera heter oftast ”DSC1192.jpg”, ändra det till ”vad-bilden-visar.jpg”. Du bör också lägga till en alt-text och title via ditt CMS-verktyg. Detta gör dina bilder sökmotoroptimerade och hjälper dig såklart att klättra på Google.

4. Glöm inte att länka

Länkar är en viktig del vid sökmotoroptimering av din hemsida.

Visa Google vad som är viktigt med Interna länkar

Interna länkar är ett sätt att visa Google vilket innehåll på din hemsida som är viktigt. Gå tillbaka till punkt 1 och vilka sökord som är viktigast.  Interna länkar leder dina besökare runt på din hemsida, se till att länka dina relevanta nyckelord från dina texter till dessa sidor för att öka chansen till bokningar eller intresseanmälningar.

Länkar från externa hemsidor ger resultat

Ju fler som pratar om dig på webben, desto populärare blir du på Google. Google gillar hemsidor som många andra hemsidor och bloggar länkar till. Det betyder att innehållet på hemsidan i fråga är relevant och att det är värt att delas med andra. Jobba på att få med en länk till din hemsida på andra relevanta hemsidor, exempelvis branschsidor eller leverantörer, så kommer du se att dina positioner på Google stiger.

5. Uppdatera din hemsida regelbundet

En dynamiskt hemsida är mer intressant än en statisk hemsida. Ju oftare du uppdaterar innehållet på din hemsida, desto bättre kommer det gå för dig på sökmotorerna. Att producera och publicera nytt innehåll ofta skapar en uppåtgående spiral: Besökarna vill återkomma och dela med sig av innehållet, vilket leder till fler besökare, Google känner av att hemsidan är aktiv och ger dig bättre position, detta skapar ytterligare besökare, Google känner av att du har fler besökare som stannar längre på hemsidan, detta skapar fler besökare, och så forsätter det.


Behöver du hjälp med sökmotoroptimering av din hemsida eller webshop?

Vi på Smelink.se hjälper dig att få fler och mer intresserade besökare:

Läs mer om sökmotoroptimering hos Smelink.se