13 konverterteringstips för din landningssida

21 maj, 2015

Smelink ger dig tips på hur du ska tänka med din landningssida.

I den här artikeln kommer vi gå igenom 13 tips...

I den här artikeln kommer vi gå igenom 13 tips på hur du skapar en riktigt bra landningssida som ökar dina konverteringar, det vill säga besökare som utför en önskad handling på din hemsida.

Vad är en landningssida?

Du har skapat en annons i till exempel google AdWords, besökaren klickar på din annons och landar på en undersida på din hemsida. Det är just den sidan som är landningssidan. Samtidigt som din startsida ska täcka alla besökares behov, behöver en landningssida bara fokusera på behovet hos de som sett annonsen. Just därför finns det oftast ett specifikt mål, exempelvis att besökaren ska göra en intresseanmälan för din specifika produkt eller tjänst, köpa din produkt eller anmäla sig till din kurs.

1. Förberedelser

Inled med att besvara följande tre viktiga frågor:

  1. Vad är ditt mål med landningssidan?
    Vad vill du att besökaren som kommer till din landningssidan ska göra? En intresseanmälan? Boka kurs? Köpa en produkt eller tjänst? Se till att allt på landningssidan jobbar för målet och exkludera allt som leder åt andra håll.
  1. Hur gör konkurrentera?
    Undersök hur dina konkurrenters landningssidor ser ut och fundera på vad du tycker skulle fungera för dig. Du behöver inte uppfinna hjulet, med det sagt ska du heller inte kopiera. Du kan inspireras av de som redan lyckats och plocka de bästa delarna som passar dig.
  1. Vilken är din målgruppen?
    Som med allt innehåll på din webbplats måste landningssidans texter och bilder vara anpassade för din målgrupp. Det är såklart inte givet att alla dina produkter och tjänster har samma målgrupp, därför ska du anpassa varje landningssidas innehåll efter målgruppen.

2. Logotyp

Det är viktigt att besökarna känner igen sig, så de vet att de kommit rätt. Ha därför din logotyp tydlig och synlig på varje landningssida du skapar. Exempelvis uppe till vänster.

3. Kanalen Wii FM

Dina potentiell kunder som kommer till din landningssida har kanalen Wii FM på. What’s in it for me? Ibland kan det vara svårt, men du måste försöka fokusera på kunden och vad personen kan få ut av produkten, istället för att bara pladdra på om specifikationer och produktfakta. Sälj in hur produkten kan göra deras liv enklare, inte vad den har för storlek eller topphastighet.

4. Matchat innehåll

Matcha innehållet på annonsen med innehållet på landningssidan. Huvudrubriken bör vara ungefär samma som rubriken i annonsen, så att besökaren vet att de kommit rätt.

5. Kortfattat

När du har skrivit klart texterna till din landningssida, skär ner dem till hälften. Landningssidan måste gå att snabbt skumläsa och bör vara överskådligt. Budskapet bör vara tydligt redan i huvudrubriken (H1). Du har bara några sekunder på dig att skapa ett första intryck, om besökaren inte finner det de söker, går de snabbt vidare.

6. Välformulerade texter

Det är extra viktigt att ha välformulerade och säljande texter på en landningssida. Du bör undvika grammatiska misstag och stavfel. Dina texter ska vara lättlästa och tydligt peka på fördelarna med just din produkt. Att använda underrubriker och punktlistor för att dela upp innehållet gör det enklare för dina besökare att få en överblick.

7. Tydlig call-to-action

Utan call-to-action är din landningssida inte fullständig. Med tydlig call-to-action leder du dina besökare till att utföra det du önskar på landningssidan. En vanlig call-to-action kan vara en rubrik som säger ”Testa gratis i 30 dagar” följt av ett kort formulär där man kan fylla i namn och e-post med en tydlig och färgglad knapp med texten Testa nu!

8. Enkla formulär

Hoppa över långa formulär med mängder av fält och kryssrutor. Generellt sett gäller regeln att ju mer det är att fylla i desto färre orkar göra det. Vad behöver du verkligen ha inledningsvis? Namn och telefonnummer eller bara mailadress?

9. Relaterade bilder

Ha med en eller några riktigt bra bilder på din landningssida. Bilderna måste vara personliga, professionella och relevanta. Personliga innebär att de känns genuina och inte är köpta i en bildbank. Professionella bilder är tagna med en bra kamera och både tekniskt och estetiskt genomtänkta. Relevanta betyder att bilderna har med innehållet på landningssidan att göra. Säljer du träskor, är det träskor du ska visa och inte en vacker solnedgång.

10. Sökmotoroptimera

Genom att sökmotoroptimera din landningssida kan du få fler potentiella kunder att hitta webbplatsen på sökmotorerna. Dina texter ska vara sökmotoranpassade texter, jobbade med metataggar och kom ihåg att internlänka mellan dina undersidor.

11. Sociala bevis och trygghetsstämplar

Sociala bevis är citat från nöjda kunder, alltså kundreferenser. Facebook-knappar som visar hur många som gillar produkten och andra saker som visar att andra människor uppskattar det du gör. Potentiella kunder värdesätter ofta mer vad ändra säger om din produkt, än det du själv säger. Trygghetsstämplar är stämplar eller certifikat som är relevanta för din bransch och visar att du är en trygg och säker leverantör av din produkt eller tjänst.

12. Erbjudande

Genom att ha tidsbegränsade erbjudanden på din landningssida gör du produkten mer attraktiv för att besökaren att genomföra ett köp just nu.

13. Testning och mätning

Skapa två varianter av landningssidan och mät noga hur resultaten blir när det gäller hur många besökare som konverterar till kunder på vardera landingssida. Hittar du ett vinnande koncept, använd det på andra landningssidor för att se om samma gäller där. Utan testning och mätning missar du möjligheter att få mer tillbaka på dina annonskostnader.


Behöver du hjälp med sökmotoroptimering av din hemsida eller webshop?

Vi på Smelink.se hjälper dig att få fler och mer intresserade besökare:

Läs mer om sökmotoroptimering hos Smelink.se