10 vanliga misstag som skadar din hemsida

29 september, 2015

Undvik misstagen på din hemsisda.

Många begår misstag på sina hemsidor som hindrar hemsidan att...

Många begår misstag på sina hemsidor som hindrar hemsidan att prestera på topp. Vår checklista kartlägger dina misstag som du enkelt kan rätta till.

1. Stavfel och grammatiska fel

Om din hemsida har texter med stavfel och grammatiska misstag framstår den som oseriös och kan dessutom leda till onödiga missförstånd. Var noga med att grammatiken blir rätt, läs igenom texten en gång extra och kör alltid dina texter i ett ordbehandlingsprogram som söker efter stavfel.

2. Långa textstycken utan underrubriker

Vad föredrar du? Långa och ostrukturerade textstycken eller korta och strukturerade textstycken? Långa och ostrukturerade textstycken blir svåra att skumläsa och lätta att tappa bort sig i. Använd underrubriker, punktlistor och styckesindelning för att göra dina texter lättlästa för dina besökare på hemsidan.

3. Dåliga bilder

Bilder som är oskarpa, ogenomtänkta eller irrelevanta drar ner helhetsintrycket av din hemsida. Satsta på riktigt bra bilder på din hemsida. Lär dig några tips om fotografering och läs lite om hur du bör jobba med bilder på din hemsida så kommer du snabbt på rätt spår igen!

4. Innehåll för fel målgrupp

Om din målgrupp är 50-åringar och dina texter är skrivna på ett språk som passar sig till  20-åringar har du ett problem. Bilder och texter som passar för målgruppen ger mycket bättre resultat än motsatsen. Se till att alltid skapa målgruppsanpassat innehåll så får du besökare som mer än gärna stannar på din hemsida och läser vidare.

5. Daterat innehåll

En hemsida som inte har uppdaterats sedan 2013 känns inte alls lika relevant som en hemsida som uppdateras varje vecka, eller till och med varje månad. Skapa intressant innehåll regelbundet så ger du dina besökare en anledning att återkomma till din hemsida. Läs vår artikelserie om content marketing för idéer om vad du kan skapa för typ av innehåll till din hemsida.

6. Ingen call-to-action

En call-to-action är en uppmaning till besökarna att utföra en handling på din hemsida. Det kan vara att leda besökarna till att boka ett möte, göra en intresseanmälan eller ringa till dig. Utan tydliga call-to-action vet besökarna inte vad de ska göra när de läst din information. Vår artikel om call-to-action lär dig hur du gör.

7. Svårhittade kontaktuppgifter

Placera dina kontaktuppgifter på hemsidan på ett tydligt ställe, ha en kontakt-flik i menyn och placera dem i sidfoften. Dina besökare på hemsidan vill inte behöva leta efter så självklara saker.

8. Brutna länkar

Ett bra flyt på din hemsida är viktigt, det ska vara enkelt att klicka sig och man ska hamna där länken säger man ska hamna. Länkar som inte fungerar utan tar dina besökare till en 404-sida (sida som säger att sidan du söker inte finns) är väldigt irriterande. De pausar flödet genom ditt innehåll och ökar risken att besökarna lämnar din hemsida. Se till att alla dina länkar leder till rätt sida.

9. Inga titlar, beskrivningar eller för komplicerade sökvägar

Glöm inte att sökmotoroptimera din hemsida med metataggar, titel och beskrivning (title och description) på varje undersida. Logga in i ditt uppdateringsverktyg och se till att titel och beskrivning finns med på alla undersidor så kommer du hamna högre upp på Google och vara tydligare för dina besökare. Vi har en guide för hur du lägger in titel och beskrivning här.

Sökvägen är det som kommer efter snedstrecket på alla dina undersidor. Komplicerade sökvägar som www.smelink.se/150910.html ger inget värde till varken besökaren eller sökmotorerna. Döp istället dina sökvägar till vad undersidan handlar om, med bindestreck mellan orden, exempelvis www.smelink.se/hemsida-till-foretag.html.

10. Inte mobilanpassat

Statistik visar att runt 40% av det svenska surfandet idag sker via mobiler, och den siffran ökar ständigt. Hemsidor som inte är mobilanpassade blir komplicerade att besöka när man surfar via mobilen eller smartplattan. Länkar som är omöjliga att klicka på, texter som inte går att läsa och ett evigt in- och utzoomande gör upplevelsen minnesvärd av fel anledning. Har du inte gjort det än, se till att mobilanpassa din hemsida snarast möjligt.


 

Dags att starta hemsida?

Läs mer om hur du kommer igång med hemsida för företag »